nieuws

#MeToo: Ook in Overijssel

Al een aantal dagen gaat de hashtag MeToo over sociale media. Duizenden vrouwen delen hun ervaringen met seksueel misbruik en intimidatie. Ook uit onze provincie.
Me Too, ik ook. Twee simpele woorden. Met deze woorden laten vrouwen weten dat ook zij seksueel misbruik en intimidatie hebben meegemaakt.
De stroom kwam op gang na de beschuldigingen van seksuele intimidatie en verkrachting door filmproducent Harvey Weinstein.

Ook in Overijssel

Wie denkt dat het alleen een kwestie is in de Verenigde Staten of de Randstad heeft het goed mis. Ook in Overijssel delen veel vrouwen hun verhaal.
Met het verhaal van UT-hoogleraar Vanessa Evers komt de actie dichtbij. In een uitgebreide blogpost beschrijft ze openhartig dat ze in het verleden meerdere keren slachtoffer is geweest van seksueel misbruik en intimidatie. Daarin is ze absoluut niet de enige. Ook de bekende blogger Cynthia Schultz uit Zwolle vertelt haar verhaal. Zij schrijft:
Cynthia Schultz verwijst in haar tweets naar het incident waarbij ze bij de Wijthmenerplas in Zwolle seksueel geïntimideerd werd. Ook heeft ze het over het feit dat haar aanklacht gezien werd als overdreven. 
Ook de Losserse Kim Kötter grijpt de hashtag aan om op te roepen niet te blijven zwijgen over seksueel geweld. In een post op Instagram schrijft ze: "Laat dit een eyeopener zijn voor iedereen. Of dit nou voor bepaalde branches geldt of op middelbare scholen door een mede klasgenoot of zelfs online. Speak out! Jij hoeft je niet te schamen."
Maar niet alleen bekende Overijsselaars delen hun verhaal:
Dit is maar een kleine greep uit de vele berichten.

Cijfers

Uit cijfers van Rutgers, kenniscentrum op het gebied van seksualiteit, blijkt dat 61% van de vrouwen minstens één vorm van seksuele grensoverschrijding heeft meegemaakt, fysiek en niet-fysiek. Wordt alleen fysieke seksuele grensoverschrijding meegenomen dan is dit 40,3% van de vrouwen.
Onder niet fysieke grensoverschrijding wordt verstaan: kwetsende seksuele opmerkingen, op een seksuele manier staren, confronteren met seksuele bewegingen, porno laten zien, naaktfoto’s of seksfilms maken of aan anderen laten zien, geslachtsdelen, billen enz. laten zien, confronteren met masturbatie.
Fysieke seksuele grensoverschrijding is tegen de zin zoenen, aanraken, aftrekken of vingeren, orale seks, anale seks en geslachtsgemeenschap.

Recht doen aan de ernst

Het is moeilijk om een eenduidig beeld te geven, zegt ook het Rutgers: "Aangeraakt worden tegen je wil en gradaties daarin, overgehaald worden om seks te hebben en een rotgevoel en spijt achteraf, het is soms lastig om te bepalen wanneer het om seksueel geweld gaat."
"Belangrijk is dat recht gedaan wordt aan de ernst van seksueel geweld, zonder dat het begrip wordt gedevalueerd. Maar ook zonder dat minder ernstige vormen van seksuele grensoverschrijding worden gebagatelliseerd."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.