nieuws

Minister Kamp waarschuwt voor groei melkveestapel: "Recente toename baart zorgen"

Koeien in een stal
Koeien in een stal
De groei van het aantal melkkoeien moet stoppen, anders dreigt Nederland zijn uitzonderingspositie in de EU op mestgebied alsnog te verliezen. Daarvoor waarschuwt minister Henk Kamp van Economische Zaken.
Het aantal melkkoeien in ons land is volgens hem de afgelopen maanden met ongeveer 10.000 gegroeid, nadat de veestapel eerder flink was gekrompen. Die daling was nodig omdat de boeren veel te veel mest produceerden.

Uitzonderingspositie

Brussel heeft Nederland een mestplafond opgelegd. Er mag 172,9 miljoen kilogram fosfaat en 504,4 miljoen kilogram stikstof worden geproduceerd. Om de uitzonderingspositie binnen de EU te behouden mag dit niet worden overschreden.
Volgens de minister ziet het er nu nog naar uit dat Nederland dit jaar niet boven het plafond zal uitkomen, maar "baart de recente toename van het aantal koeien zorgen". Boeren moeten de veestapel de komende maanden niet meer laten groeien, aldus Kamp.
Door de uitzonderingspositie mag Nederland meer mest op boerenland uitrijden dan andere EU-landen. Dat is heel belangrijk voor veel boeren om het hoofd boven water te kunnen houden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.