nieuws

Verzetsgroep Hazemeijer in Hengelo na 75 jaar herdacht bij monument

In Hengelo is vanmiddag herdacht dat precies 75 jaar geleden de Duitse Sicherheitsdienst binnenviel bij het toenmalige Hazemeijer, tegenwoordig Thales. Bij die actie werden 22 werknemers opgepakt en meegenomen. Zes van hen werden later geëxecuteerd.
De werknemers van Hazemeijer werkten in het verzet. Ze deden van alles om de Duitse bezetter tegen te werken. Zo was er het plan een bomaanslag te plegen op de spoorlijn Hengelo - Oldenzaal. Deze spoorlijn werd destijds gebruikt voor het vervoer van oorlogsmateriaal naar Duitsland.

Monument

In 1947 werd ter nagedachtenis aan de zes slachtoffers van de Duitse bezetter een plaquette gemaakt. Dat werd geplaatst bij de ingang van Hazemeijer,  dat toen aan de Bornsestraat gevestigd was. Tegenwoordig is de plaquette verwerkt in een monument, dat in de parkachtige omgeving van Thales staat.
Burgemeester Sander Schelberg van Hengelo was één van de sprekers tijdens de sobere herdenking. "Het gaat niet om een groep van zes mensen, maar om steeds één individu. Met zijn gezin, zijn familie en vrienden. Het is belangrijk om stil te staan bij wat deze mensen ook voor onze vrijheid hebben gedaan."

'Inspiratie voor iedereen'

Namens de directie van Thales voerde Job van Harmelen het woord. Hij stelde het belangrijk te vinden "om te weten waar we vandaan komen als bedrijf. Deze mensen waren een inspiratie voor iedereen om te werken aan veiligheid."
Er waren meerdere nabestaanden van de zes slachtoffers, die bloemen legden bij het monument. De schrijver van het boek 'Verraad', Roel van Duijn, legde uit hoe de verzetsmensen te werk gingen. Ook hoe zeven van hen later werden bevrijd, doordat de vrouw van één van hen een relatie aanging met een Duitser.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.