nieuws

Bevers, vissen en vogels weten IJssel weer te vinden na aanpassingen

Bever
Bever
Diersoorten die in 2009 leken verdwenen in en rond de IJssel hebben de rivier weer gevonden. De ecologie tussen Dieren en Kampen is weer op orde.
Op de website van Omroep Gelderland staat dat de miljoeneninvesteringen ervoor hebben gezorgd dat de bevers, vogels en bepaalde vissoorten weer in de rivier worden aangetroffen.
Meer dan zeven jaar is gewerkt aan een beter milieu voor dieren en planten in en langs de rivier. In 2009 bleek dat dieren en planten die in en langs de IJssel leefden, waren verdwenen. Dat kwam doordat de IJssel werd aangepast voor binnenvaart van de Rijn naar het IJsselmeer. 

Nevengeulen

Voor een bedrag van tussen de 35 en 40 miljoen euro zijn op elf plekken langs de snelstromende rivier nevengeulen aangelegd. In die geulen stroomt het water langzamer, zodat vissen en andere waterdieren er kunnen schuilen. 
Daarnaast zijn basaltblokken tussen de kribben in de rivier weggehaald zodat planten op de oevers beter kunnen wortelen. 

Inmiddels zijn diersoorten zoals de barbeel (een karperachtige vis), bever en de kwartelkoning al teruggekeerd, aldus het waterschap Vallei en Veluwe.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.