nieuws

Boeren moeten veestapel alsnog verkleinen: "Dit is te gek voor woorden"

Alle veehouders moeten zich houden aan het nieuwe fosfaatreductieplan. Een aantal boeren, onder wie Henk Aa uit Heino, stapte naar de rechter omdat ze het niet eens waren met het plan. In hoger beroep kregen ze alsnog ongelijk.
Het gevolg van de uitspraak is dat de boeren alsnog hun veestapel moeten verkleinen. "Onverwacht, deze uitspraak", zegt de biologische veehouder Henk Aa. "Dit oordeel is te gek voor woorden."
Veehouders, onder wie vijf biologische boeren, stapten afgelopen voorjaar naar de rechter omdat ze het niet eens waren met de fosfaatreductieregeling. Met die regeling wil de overheid het mestoverschot terugdringen, omdat het fosfaat in mest milieuvervuilend is. Boeren die meer koeien hebben dan twee jaar geleden, moeten of koeien naar de slacht brengen of dure fosfaatrechten kopen.

Minder mest

Veel van de boeren die naar de rechter stapten, hadden hun bedrijf de laatste jaren juist flink uitgebreid en vonden het oneerlijk dat ze hun veestapel ineens moesten verkleinen.
Bovendien vonden de biologische melkveehouders, onder wie Aa, dat zij niet bijdragen aan het mestoverschot, omdat zij per hectare dertig procent minder mest produceren dan grote boerderijen, en daarmee voldoen aan de Europese norm. Daarom zouden ze vrijgesteld moeten worden van de regeling.

Hof vernietigt oordeel rechter

In mei kregen de boeren gelijk van de voorzieningenrechter: de gevolgen van de nieuwe regels zouden te groot zijn voor die boeren. Ze zouden zelfs in hun voortbestaan worden bedreigd.
Maar nu vernietigt de rechter in hoger beroep dat oordeel. Volgens het hof konden melkveehouders weten dat er na het afschaffen van de melkquota strenge maatregelen zouden komen (zoals het terugdringen van de veestapel) om te voorkomen dat het mestplafond zou worden overschreden.

Geen uitzondering bioboeren

Het hof heeft bovendien geen uitzondering gemaakt voor biologische melkveehouders omdat, zo redeneert de rechter, zij ook aan de nationale mestproductie bijdragen. De vraag of bioboeren toch een aparte positie verdienen, vindt de rechter een politieke vraag.
"Bizar", vindt Aa. "De rechter scheert gewone boeren en biologische boeren over één kam."
Aa gaat samen met de andere boeren en een cassatiespecialist onderzoeken of de uitspraak wel klopt en of ze in cassatie kunnen gaan. "Anders stappen we naar het Europees Hof."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.