nieuws

Kinderen in Enschede leren Nederlands van Pim

Het was feest vanmorgen bij het Integraal Kind Centrum met de scholen de Troubadour, Ouverture en Glanerbrug Zuid in Glanerbrug. Daar werd de eerste de projectdoos 'Praten met Pim' uitgereikt. Een module voor kinderen met een taalachterstand, waarmee ze op een leuke manier hun Nederlandse woordenschat kunnen uitbreiden.Â
'Praten met Pim - Spelen met woorden' wordt de komende maanden op peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en onderbouwgroepen in Enschede bezorgd. Het project wordt breed gedragen, 98 procent van het totale aanbod gaat de module gebruiken.
Een jongen genaamd Pim en zijn familie staan centraal in het project. Het eerste exemplaar van de ‘Praten met Pim-doos’ werd vanmorgen uitgereikt door Eelco Eerenberg, wethouder Onderwijs, op RK basisschool de Troubadour.

Een goede start

De projectdoos bevat onder andere woordkaarten, praatplaten, een cd met liedjes en een gehaakte versie van Pim. Ook komt er digitaal materiaal beschikbaar, zodat leerlingen thuis ook kunnen oefenen. Eerenberg is trots dat heel Enschede gaat praten met Pim: "Een goede start voor ieder kind!"

Werkvloer

De materialen zijn ontwikkeld op de Enschedese werkvloer en speciaal bedoeld voor kinderen met een kleine woordenschat van de Nederlandse taal. "De kinderen uit deze gezinnen zijn gebaat bij een duidelijk en structureel taalaanbod", legt mede-ontwikkelaar Rianne Buist uit.
Voor het samenstellen van de woordenschatlijn zijn allerlei ervaringen van leerkrachten gebruikt. De herkenbaarheid van de materialen, in dit geval Pim en zijn familie die overal bij betrokken worden, was een belangrijk uitgangspunt van de module. 

Taalachterstand

Enschede kent een groot aantal anderstalige gezinnen. "Voor jonge kinderen met een taalachterstand worden al diverse middelen ingezet, zoals de schakelklas waarin meer gefocust wordt op taal. Nieuw aan de module 'Praten met Pim' is dat kinderen op de kinderopvang of peuterspeelzaal al kennis maken met Pim en een paar jaar later op de basisschool verder gaan met deze woordenlijst. 

Pim en zijn familie

De woord- en praatkaarten in de doos moeten de kinderen helpen meer Nederlandse woorden te leren. "Grafisch vormgever Petra ter Keurs en illustratoren Corona Zschüsschen, Linda van Ballegooijen en Katrien van Schuylenbergh hebben Pim geweldig vormgegeven. De kinderen weten precies wat Pim bedoelt als ze de plaatjes zien", aldus Leanne Jansen, mede-ontwikkelaar van de module. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.