nieuws

Dit zeggen deskundigen over het Overijssels beleid rond geitenhouderijen

Struisvogelpolitiek en het nemen van onverantwoordelijke risico’s: gezondheidsdeskundigen hebben geen goed woord over voor de manier waarop Overijssel haar inwoners beschermt tegen de risico’s van de geitenhouderij.
Jos van de Sande is voormalig GGD-arts uit Brabant en heeft veel onderzoek gedaan naar de gezondheidsrisico’s van geitenbedrijven. "Er is echt iets aan de hand, omdat aangetoond is dat meer longontsteking voorkomt in de buurt van geitenhouderijen."

Hoger risico op longontsteking

Van de Sande doelt op het onderzoek ‘Veehouderij en gezondheid omwonenden’ dat in Brabant is uitgevoerd. Afgelopen zomer kwamen de onderzoeksresultaten naar buiten. Dick Heederik van de Universiteit Utrecht is een van de auteurs. "In een straal van anderhalf tot twee kilometer van een geitenhouderij is het risico op longontsteking met tientallen procenten verhoogd", vertelt de onderzoeker.
Voor de provincie Noord-Brabant was de uitkomst van dit onderzoek voldoende reden om voorlopig de geitenhouderij op slot te zetten. Bedrijven mogen zich niet meer uitbreiden en nieuwe bedrijven mogen zich niet meer vestigen.

600 extra gevallen

Gelderland is de tweede geitenprovincie van Nederland en besloot ook een risicoanalyse uit te voeren. Rik van de Weerdt van de GGD Gelderland voerde dat uit en kwam erachter dat in die provincie 600 extra gevallen van longontsteking zijn door de geitenhouderij. Ook Gelderland kondigde daarop een stop af.

Transparantie heel belangrijk

Alle drie gezondheidsdeskundigen vinden het onbegrijpelijk dat Overijssel een dergelijk onderzoek niet uitvoert. Hoogleraar Dick Heedrik: "Ik denk juist dat goed onderzoek belangrijk is en daar heeft de overheid een rol in. We leven niet in een eeuw geleden waarbij iemand iets over jou besliste, zonder dat daar transparantie was. Transparantie is heel belangrijk."

Nalatig gedrag

Rik van de Weerdt is het met zijn collega eens. "We willen bestuurders wijzen op het risico dat er is. Wanneer je een onderzoek uitvoert, dan weet je tenminste om hoeveel mensen het gaat en kun je een goede afweging maken of een geitenstop wel of niet nodig is."
Jos van de Sande beschuldigt Overijssel van nalatig gedrag. "De provincie weet dat er een risico is voor de gezondheid en neemt vervolgens geen maatregelen. Dat is achteraf verwijtbaar."

Struisvogelpolitiek

Dick Heedrik vindt het ‘struisvogelpolitiek’ wanneer je als provincie geen goed onderzoek uitvoert naar de gezondheidsrisico’s. "Dan hoeven we niks meer te onderzoeken, want dat is allemaal toch onzin."
Longsarts Peter Merkus van het Radboudumc in Nijmegen heeft geen aanvullend onderzoek nodig. Hij heeft al te vaak iemand moeten behandelen die ziek is geworden van het wonen bij een geitenhouderij.
"Dit is heel fijn stof dat bij mensen heel diep in de longen terecht kan komen. Als je zo lang blootgesteld wordt, dan kan dat blijvende schade opleveren."

Zieke kinderen

Merkus maakt zich vooral zorgen over de kinderen die hij in het ziekenhuis binnenkrijgt. Die hebben chronische klachten van de neus, van de voorhoofdholtes en van de longen. "Het is niet zo dat ze niet naar school kunnen, maar ze hebben gewoon een slechte kwaliteit van leven."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.