nieuws

Enschede geeft toch voorschot op bijstand na tik op de vingers

Enschede gaat toch binnen vier weken een voorschot geven aan mensen die bijstand aanvragen. Onlangs kreeg de gemeente een tik op de vingers van de Rekenkamercommissie.
Wanneer iemand bijstand aanvraagt, moet de gemeente volgens artikel 52 van de wet binnen vier weken in ieder geval negentig procent van de bijstandsuitkering betalen. Uit onderzoek van Regioplan bleek dat Enschede dat niet op tijd deed en dat het voorschot lager was dan de wettelijke norm van negentig procent.
Het college laat weten dat het Enschedese beleid in lijn met de bedoeling van de wet is, maar past het toch aan.

Terugbetalen

In Enschede zitten tussen de 6800 en 6900 mensen in de bijstand. Per jaar vragen gemiddeld duizend mensen bijstand aan. Uit onderzoek bleek dat vorig jaar minder dan de helft van de nieuwe bijstandsgerechten een voorschot kreeg. Alleen als er om een voorschot werd gevraagd, werd deze toegekend.
Het college wilde mensen zelf laten beslissen of een voorschot nodig was. Bovendien wilde het mensen die uiteindelijk geen recht hadden op een uitkering beschermen.

Sociaal Hart Enschede

Stichting Sociaal Hart Enschede strijdt sinds 2014 voor snellere toekenning van het voorschot en is blij met de verandering van het beleid.
De reden van het achterwege laten van het voorschot bestrijden zij. "Dat is onzin", zegt René Beunders. "Ze zijn gewoon bang voor het risico dat mensen het niet terug kunnen betalen. Het is de wet en die moet gewoon letterlijk uitgevoerd worden."

Brief naar ministerie

Het college van Enschede laat in een brief aan de gemeenteraad weten dat het een brief aan het ministerie van Sociale Zaken gaat sturen.
De gemeente wil het ministerie aandringen om de uitvoering van de wet mee te nemen in de evaluatie van de Participatiewet.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.