nieuws

Hoe werken de bubbels tegen plastic in de IJssel bij Kampen?

In de IJssel bij Kampen borrelt het flink. Dat komt door schermen in het water die vervuiling, zoals plastic, uit het water moeten halen. Het is een test van The Great Bubble Barrier uit Amsterdam. Maar hoe werkt deze installatie? RTV Oost nam een kijkje bij de testlocatie.
De plastic soep in rivieren, zeeën en oceanen is een wereldwijd probleem. Om te voorkomen dat er nog meer plastic en andere vervuiling via de rivieren de zee instroomt, heeft The Great Bubble Barrier uit Amsterdam een barrière ontwikkeld.
De barrière is eigenlijk een buis op de bodem van de rivier met gaatjes. Hierdoor wordt perslucht geblazen waardoor het plastic naar boven wordt gedreven. Door de buizen diagonaal in de rivier te leggen, drijft het plastic naar de kant. Het verzamelde plastic kan dan makkelijk uit het water worden gevist.

IJssel is ideale testlocatie

Bij de IJsselbrug in Kampen ligt de eerste testlocatie van het initiatief van The Great Bubble Barrier. Na testen in een laboratorium is het tijd om het systeem in een echte rivier te testen.
De IJssel is de snelst stromende rivier in Nederland en daardoor een ideale testlocatie. De scheepvaart ondervindt geen hinder van de buizen en de bubbels. Vissen kunnen er wel van schrikken, maar als ze eenmaal gewend zijn, zwemmen zij er gewoon doorheen.

Plastic tegenhouden bij de bron

Behalve het testen van de Bubble Barrier onderzoekt het team ook de vervuiling in de rivier. Veel vervuiling is niet te zien, omdat het onder de oppervlakte drijft of naar de bodem van de rivier zakt. Het team heeft ook bij Kampen al een kleine hoeveelheid plastic uit het water gehaald.
80 procent van de plastic soep in de oceanen komt via de rivieren in de oceaan terecht. Door bij de bron op strategische plaatsen een bubble barrier te plaatsen, zal de toestroom verminderen.

Doneren

Op 18 november is iedereen welkom in Kampen voor een rondleiding en uitleg. The Great Bubble Barrier initiatief is op zoek naar donaties om het project verder te kunnen ontwikkelen. Meer informatie hierover is te vinden op de website.
Bekijk ook de video van de testlocatie.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.