nieuws

Maurits von Martels (CDA) stelt Kamervragen over elektromagnetische straling

Von Martels wil meer duidelijkheid over effecten van elektromagnetische straling
Von Martels wil meer duidelijkheid over effecten van elektromagnetische straling
Maurits von Martels, Tweede Kamerlid van het CDA, heeft Kamervragen ingediend over elektromagnetische straling in Nederland en over hoe de overheid hiermee omgaat. ''Er worden mensen ziek van straling, dat geloof ik.''

Overgevoelig voor straling?

Sinds maart dit jaar zit Dalfsenaar Von Martels in de Tweede Kamer namens het CDA. En er kloppen sindsdien behoorlijk wat mensen bij hem aan, merkt hij al snel.
Zo ook een groep mensen die ziek wordt van elektromagnetische straling. Elektrohypersensiviteit of elektrogevoelig, wordt het ook wel genoemd.
Elektrogevoeligen ervaren lichamelijke klachten door blootstelling aan elektromagnetische straling, zo vertellen ze hem. Dit soort straling komt van bijvoorbeeld mobieltjes, laptops of een UMTS-mast.
''Ik heb met mensen gepraat die nauwelijks in staat zijn om hun dag door te komen, omdat ze ziek worden van straling. Maar deze straling is overal. Sommigen leven in een huis dat volledig geïsoleerd is om straling buiten te houden en moeten noodgedwongen binnen blijven,'' vertelt Von Martels.

Duidelijkheid

Volgens Von Martels is er nog te weinig bekend over eventuele gezondheidsrisico's die elektromagnetische straling met zich meebrengt. ''Ik wil zoveel dingen weten. Er is nog zoveel onduidelijk. Ik wil dit nu echt onder de aandacht brengen. Er worden mensen ziek van straling, dat geloof ik.''
De Kamervragen, gericht aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, moeten hem meer duidelijkheid geven.
Zo vraagt Von Martels of de staatssecretaris weet dat Nederland geen of weinig voorzorgsmaatregelen neemt in vergelijking met andere landen en welke gegevens er zijn over elektrohypersensiteit in Nederland.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.