nieuws

'Kamerlid Omtzigt liet nepgetuige over MH17-ramp praten'

Pieter Omtzigt CDA
Pieter Omtzigt CDA
Pieter Omtzigt heeft op een bijeenkomst over de MH17-ramp met nabestaanden een nepgetuige laten spreken. De tekst van de zogenaamde getuige is door het Tweede Kamerlid zelf geschreven. Dat schrijft het NRC Handelsblad op basis van sms-verkeer en geluidsopnamen.
De getuige sprak tijdens een bijeenkomst in mei dit jaar op de Vrije Universiteit in Amsterdam over strafvervolging voor daders. Omtzigt regelde spreektijd voor een afgewezen Oekraïense asielzoeker die verklaarde dat hij andere vliegtuigen in de lucht zag toen MH17 neerstortte.

Russische theorie

Dat strookt niet met wat de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het OM vaststelden. Zij concludeerden dat het vliegtuig is neergehaald door een Russische Boek-raket en er geen andere vliegtuigen bij betrokken waren.
De tekst die de Oekraïner moest opdreunen van de CDA'er, is een Russische theorie. Met die theorie wordt gesuggereerd dat MH17 is neergeschoten door een Oekraïense straaljager. 
Voor de bijeenkomst zou Omtzigt uitgebreid hebben gesproken met de nepgetuige. Ter ondersteuning stelde het Kamerlid een sms met hoofdpunten op voor de tolk die namens de man moest verklaren.

Al gehoord

De Oekraïner vertelde Omtzigt tijdens een eerdere ontmoeting dat hij al door Duitse autoriteiten was gehoord en dat daar een rapport over was opgesteld. Toch deed de politicus bij de bijeenkomst alsof de man niet eerder was gehoord.

Niet bij de ramp

De man was op de dag van de ramp niet eens ter plekke, hij was elders in Oekraïne. Zijn vrouw was wel thuis. Toch schreef Omtzigt dat de man het vliegtuig zelf zag neerstorten.

Niet duidelijk

In een reactie aan de krant zegt Omtzigt dat het onduidelijk was of de man in Nederland al was gehoord en of de verklaring uit Duitsland wel bij het onderzoeksteam was aangekomen. Ook werd de CDA'er tijdens het voorgesprek niet duidelijk dat de man geen ooggetuige was.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.