nieuws

Moskeebestuur Enschede is geschrokken van actie Pegida

Het bestuur van de te bouwen moskee in Enschede heeft geschrokken gereageerd op de actie van anti-islambeweging Pegida. Politie en justitie onderzoeken of er bij de actie strafbare feiten zijn gepleegd. Na overleg tussen burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie vandaag is besloten tot dit onderzoek. Er zijn geen aangiften over de Pegida-actie binnengekomen, aldus de politie.
Gisterochtend werd er een met varkensbloed besmeurd kruis neergezet op de locatie waar de moskee moet komen. "Wij gaan verder geen actie ondernemen, dat ligt bij de gemeente", zegt Ahmet Kemaloglu van het moskeebestuur.
Het bestuur van de moskee is blij met de reactie van burgemeester Onno van Veldhuizen, die de actie 'Ku Klux Klan-achtig' noemt. Kemaloglu: "Het is fijn dat de gemeente in krachtige bewoordingen stelling neemt."
Op het terrein waar de moskee moet komen, wordt geen toezicht gehouden door het moskeebestuur. Officieel is de grond namelijk nog niet van hen. Wanneer de eerste paal de grond ingaat, is nog niet bekend.

Van Veldhuizen neemt stelling

De gemeente Enschede gaat bekijken of Pegida met de actie de grens van vrijheid van meningsuiting heeft overschreden. Burgemeester Van Veldhuizen vond het nodig om een krachtig signaal af te geven. "Toen het destijds met het AZC gebeurde reageerde ik niet. Achteraf vond ik dat niet goed."
Van Veldhuizen vind het jammer dat mensen om de sociale media te halen, dergelijke acties uithalen. "Ik vind het afschuwelijk wat er is gebeurd. Soms vraag ik me af of we wel leren van onze geschiedenis? Nou, deze mensen niet. Daarom vond ik het belangrijk om vanuit mijn rol daar een bijdrage aan te leveren."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.