nieuws

Zwolle krijgt twee ton voor aanpak verwarde personen

Zwolle krijgt een subsidie van ruim 200.000 euro voor de aanpak van verwarde personen.
Zwolle krijgt het geld van ZonMw, de landelijke organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Die organisatie financiert ook andere projecten in Oost Nederland, zoals het Street Triage-project in Deventer

Psychische problemen

Alle gemeenten en regio's moeten volgend jaar een goed werkende aanpak hebben voor mensen met verward gedrag. Dat houdt onder meer in dat psychische problemen bij mensen snel worden gesignaleerd, om crisissituaties te voorkomen en om overlast door verwarde personen te verminderen.
Verwarde personen kunnen mensen zijn met psychische problemen die een direct gevaar voor zichzelf of de omgeving vormen. Maar het kunnen ook mensen zijn zónder psychische stoornis, die verward zijn door bijvoorbeeld alcoholgebruik.

Training

Ook de Zwolse aanpak is erop gericht personen met verward gedrag snel te kunnen bereiken en hun betere zorg te verlenen.
Een onderdeel van het project in Zwolle is een nieuwe training voor mensen die soms met verwarde personen te maken hebben, om verward gedrag sneller te herkennen en om het stigma over verwarde personen te verminderen. 
GGD IJsselland leidt het project in Zwolle. Daarnaast zijn de gemeente, de politie en tal van andere organisaties zoals Dimence en Het Leger des Heils erbij betrokken. Die werken samen in Team VIA. Daar kan iedereen een melding doen van verward gedrag, telefonisch of via de website van de GGD.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.