nieuws

Denekamper krijgt 15 maanden celstraf en tbs voor natuurbranden

Natuurbrand heidebrand bij Beuningen Denekamp
Natuurbrand heidebrand bij Beuningen Denekamp © News United / Gijs Huiskes
Een 27-jarige man uit Denekamp is veroordeeld tot 15 maanden celstraf en tbs met voorwaarden. De man wordt verantwoordelijk gehouden voor het aansteken van meerdere natuurbranden bij Denekamp in het weekend van 29 en 30 april dit jaar.
Volgens de rechtbank is er voldoende bewijs dat de Denekamper de branden heeft gesticht. De man zocht op zijn computer naar de natuurbranden, nog voordat deze branden bij de brandweer bekend waren. Daarnaast is zijn auto meerdere keren in de buurt van bij de branden gezien.

Veel schade

Met het aansteken van de branden heeft de 27-jarige de natuurgebieden verwoest. Het gaat naar verwachting zeker tien jaar duren voordat het gebied hersteld is.
Een van de branden bij Beuningen was dichtbij een vakantiehuis. Het vuur kwam zo dichtbij dat de huurders moesten vluchten.

Toegegeven

De Denekamper deed eerder tijdens de zitting steeds een beroep op zijn zwijgrecht. Ondanks dat hij tegenover gedragsdeskundigen al had bekend verantwoordelijk te zijn voor de branden. "Het was net als een klein kind, lekker fikkie stoken."
De bekentenissen tegenover de gedragsdeskundigen zijn geen officiële verklaringen en kunnen niet worden gebruikt. Daarom heeft het OM de man voor vier van de tien branden verantwoordelijk gehouden.
De proeftijd van een nog openstaande gevangenisstraf van 283 dagen heeft de rechtbank met een jaar verlengd. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.