nieuws

Ruim honderd aanmeldingen voor rechtszaak vakbond tegen modezaak Tuunte

Een vestiging van Tuunte in Haaksbergen
Een vestiging van Tuunte in Haaksbergen
Vakbond CNV Vakmensen stapt vandaag naar de rechtbank in Zutphen om het ontslag van 108 medewerkers van de doorgestarte modeketen Tuunte aan te vechten. Tuunte telt zeventien vestigingen in Overijssel. De bond verwacht binnen enkele weken een uitspraak van de rechter.Â
Tuunte werd in augustus op eigen aanvraag failliet verklaard. Er kwam een doorstart maar oudere werknemers raakten hun baan kwijt. 
Volgens CNV Vakmensen is doelbewust op een faillissement aangestuurd om zo van langdurige vaste contracten af te komen. 

Woede en teleurstelling

"Ruim honderd ex-medewerkers van Tuunte hebben zich afgelopen weken bij ons gemeld, het gaat vooral om medewerkers die zich jaren voor de zaak hebben ingezet. De woede en teleurstelling is enorm", vertelt Roos Rahimi, bestuurder van CNV Vakmensen.
"Deze medewerkers hebben zich na het faillissement de benen uit het lijf gelopen om de winkels open te houden en zo een doorstart mogelijk te maken. Toen die doorstart een feit was, zijn ze aan de kant gezet."
Medewerkers kregen het verzoek na het faillissement door te werken. Dit om een eventuele doorstart van van de modeketen mogelijk te maken.
 

Klap in het gezicht

"Medewerkers is voorgehouden dat ze na een eventuele doorstart kans hadden op werk", zegt Rahimi. "De medewerkers hebben zich met hart en ziel ingezet om de doorstart tot een succes te maken. Na de doorstart gingen de beloofde banen echter naar nieuwe tijdelijke goedkopere krachten. Dat was een klap in het gezicht van de medewerkers."
De doorstart van Tuunte is voor CNV Vakmensen aanleiding de rechter goed te laten kijken naar deze vorm van ontduiking van het ontslagrecht. "Onze eis: herstel van de arbeidsbetrekking, betaling van een transitievergoeding of een schadevergoeding naar rato van het aantal dienstjaren", stelt Roos Rahimi.

Het nieuwe ondernemen

 "Dit 'nieuwe ondernemen' zien we laatste tijd steeds vaker", stelt Rahimi. "Risico’s die horen bij het ondernemerschap worden afgewenteld op werknemers die machteloos moeten toekijken hoe hun baan in de uitverkoop gaat. Ondertussen proberen ondernemers via allerlei bv’s hun verantwoordelijkheden als werkgever te ontduiken."
CNV Vakmensen pleit al langer voor wetgeving die het moeilijker moet maken om een faillissement te gebruiken om werknemers op straat te zetten. "Een sociaal plan biedt iedere ondernemer voldoende mogelijkheden om een reorganisatie in te zetten, als daar economische gronden voor zijn."
"Een goede ondernemer is een goede werkgever", vindt Rahimi. "Als vakbond zullen wij altijd constructief meewerken aan een sociaal plan gericht op behoud van werkgelegenheid en behoud van de onderneming."

Over de rug van

Volgens Rahimi was dit bij Tuunte ook mogelijk, maar heeft de ondernemer er doelbewust op aangestuurd alles achter en over de rug van zijn medewerkers te regelen. "Voor ons zijn de oude en nieuwe eigenaren hiermee ver over de schreef gegaan", zegt Rahimi.
Het is op dit moment nog niet duidelijk wanneer de zitting plaatsvindt. CNV Vakmensen onderhoudt nauw contact met de betrokken ex-medewerkers van Tuunte en zal ze tijdig informeren over de verdere gang van zaken. De voorlopige verwachting is dat de zaak binnen enkele weken tot een uitspraak zal leiden.
 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.