nieuws

'Gemeenten willen rechtstreekse treinverbinding tussen Zwolle en Münster'

Treinstation Hengelo
Treinstation Hengelo
Er moet een nieuwe internationale treinverbinding komen tussen Zwolle en Münster via Hengelo en Enschede. Daarvoor pleiten de steden in de grensregio. Dat meldt OV-Magazine.
Hengelo wordt op die manier een knooppunt van twee internationale spoorverbindingen. 
Wie nu van Zwolle naar Münster reist met de trein, moet overstappen in Enschede. Een directe verbinding is gerechtvaardigd als wordt gekeken naar het aantal reizigers dat dagelijks reist tussen Enschede en Münster.

Dieseltreinen

Vanaf december rijdt Keolis weliswaar met elektrische treinen tussen Zwolle en Enschede, maar het tracé naar Duitsland heeft nog geen bovenleiding. Daar rijden nog dieseltreinen.
Het aantal reizigers tussen Enschede en Münster steeg van vierduizend per dag in 2000 naar inmiddels bijna tienduizend. De bestaande treinen zitten inmiddels aan de grens van hun capaciteit.

Elektrificatie nodig

Volgens de steden is een aantal maatregelen nodig, waaronder verdubbeling van het spoor tussen Altenberge en Nordwalde, net ten noorden van Münster, en elektrificatie van het spoor. Daarmee zouden ook dubbeldekkers mogelijk zijn.
De rechtstreekse verbinding zou een aanvulling moeten zijn op de reeds bestaande intercityverbinding tussen Amsterdam over Hengelo naar Berlijn en de nieuwe regionale verbinding tussen Hengelo en Bielefeld, gerund door Keolis-dochter eurobahn.

Wat gaat dat kosten?

Münster, Osnabrück, en Almelo, Borne, Hengelo, Oldenzaal en Enschede, de zogenoemde MONT-steden, hebben een intentieverklaring ondertekend, waarin ze beloven zich sterk te maken voor de verbinding. De elektrificatie van het spoor zou op zijn vroegst in 2026 een feit kunnen zijn. De kosten worden geraamd op 76 miljoen euro.
Een rechtstreeks verbinding tussen Zwolle en Münster zou moeten kunnen rekenen op veertigduizend extra passagiers per jaar tussen die twee steden. Tussen Gronau en Enschede zouden jaarlijks 70.000 extra passagiers vervoerd kunnen worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.