nieuws

'Ex-directeuren Rendo gebruikten (ex-)echtgenoten en familie om miljoenenfraude te plegen'

De twee oud-directeuren van netwerkbeheerder Rendo in Meppel, de 58-jarige Richard W. uit Groningen en de 51-jarige Stephan V. uit Meppel, hebben onder meer (ex-)echtgenoten en familieleden betrokken bij het plegen van miljoenenfraude. Dat zei het Openbaar Ministerie vandaag tijdens de eerste dag van de behandeling van de omvangrijke fraudezaak.
Volgens het OM hebben de mannen zich schuldig gemaakt aan oplichting, witwassen, valsheid in geschrifte, vervalsen van statuten en jaarstukken. Zij zouden daarbij dus hun (ex-)echtgenoten, maar ook familieleden en zelfs een bevriende tennisleraar hebben betrokken.

Nieuwe centrale

Rendo wilde in 2007 een nieuwe centrale in Steenwijk bouwen. Volgens de Splitsingswet kon Rendo deze centrale niet in eigen beheer bouwen en werd de centrale ondergebracht bij een - onafhankelijke - derde partij. Achter deze onderneming stonden in het geheim echter drie Rendo-directeuren, waaronder de twee hoofdverdachten.
De directeuren kregen zestig procent van de aandelen in handen. Deze aandelen werden niet op hun naam gesteld. Stephan V. gebruikte hiervoor zijn toenmalige echtgenote.
De rechter hield de mannen voor dat volgens de statuten niet mocht worden geparticipeerd. "Niet direct, niet indirect. Ook niet via uw vrouw of een bv". De verdachten konden zo namens Rendo geld overmaken naar hun eigen bedrijf. Twee verdachten verkochten volgens het OM eind 2009 hun aandelenpakket met miljoenen winst.

Stramproy Green

Rendo wilde niet meer dan vijf miljoen investeren in de energiecentrale in Steenwijk. Dit liep uiteindelijk op naar ruim 35 miljoen euro, via leningen en financieringen. De bio-kolenfabriek Stramproy Green in Steenwijk ging uiteindelijk in mei 2013 failliet. Eind 2012 deed Rendo aangifte tegen deze twee oud-directeuren. 
Richard W. werd vorig jaar voor het aannemen van steekpenningen in de verkoop van een deel van Rendo aan een Belgische onderneming nog veroordeeld tot twee jaar cel. De man ging in hoger beroep.
Donderdag gaat de zaak in Assen verder. De rechtbank heeft voorlopig tien dagen uit getrokken voor de behandeling van deze omvangrijke fraudezaak.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.