nieuws

's Heerenbroek strijdt voor ondergrondse hoogspanningskabels

Langzaamaan groeit het verzet in 's Heerenbroek en gaan ze de barricaden op; het dorp wil de hoogspanningskabels onder de grond. Dat zou hen in 2009 zijn beloofd.
Volgens de bewoners van het dorp is bij de geplande aanleg van de tram tussen Kampen en Zwolle als compensatie beloofd dat een deel van de hoogspanningskabels ondergronds zou worden gelegd.

Nationaal Landschap sparen

Omdat de tram (die later een trein is geworden) ook kabels nodig heeft werd het Nationaal Landschap IJsseldelta dan teveel aangetast. In 2009 is volgens de bewoners daarom het besluit genomen voor het ondergronds maken van kabels. Het dorp wil de provincie aan die belofte houden. Eerst met gesprekken maar inmiddels groeit de actiebereidheid.

Uitkopen

Het houdt de gemoederen bezig in het dorp en daarnaast speelt ook een persoonlijke kwestie. De familie Kijk in de Vegte woont direct onder een kabel en kreeg vier jaar geleden van het ministerie een brief dat ze in aanmerking komen voor een uitkoopregeling.
"Ik woon al 35 jaar op deze plek en al zeker 30 jaar onder kabels, waar ik toen al bezwaar tegen maakte. Ik werd gewoon onteigend. Maar waarom zou ik dan nu ineens weg moeten. Toch is het wel de enige kans om mijn huis te verkopen, want niemand wil hoogspanningskabels over zijn huis. Maar mijn vrouw en ik zijn gebonden aan deze plek, zowel economisch als emotioneel." 
Wim Kijk in de Vegte is duidelijk, het gaat naast zijn huis vooral om het dorpsbelang. "De straling die mogelijk schadelijk is straalt toch ook uit naar mijn buren onder de kap en deels over het voetbalveld en buurthuis. Straling gaat niet alleen loodrecht naar beneden. Ze moeten gewoon de kabels ondergronds maken, zoals beloofd."

Rol provincie

De provincie zegt dat er al jaren gesprekken worden gevoerd om te kijken of er een taak is weggelegd voor de provincie in dit verhaal.
De kreet 'Belofte maakt schuld' is volgens de provincie niet van toepassing. "De plannen voor de tram zijn afgeschoten. Toen het een trein werd is in overleg met de omgeving nagedacht hoe de bovenleidingen van de trein het beste in het landschap konden worden toegepast. Van compensatie is geen sprake." zegt een woordvoerder van de provincie.
"Hoogspanningskabels zijn geen taak voor de provincie, maar we staan altijd open voor een gesprek. Op 4 december komen de gemeente Kampen, Dorpsbelangen 's Heerenbroek en de provincie weer bij elkaar." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.