nieuws

Rechtbank in Assen heeft meer tijd nodig voor fraudezaak Rendo

De rechtbank in Assen
De rechtbank in Assen
De rechtbank in Assen heeft niet genoeg aan tien geplande zittingsdagen voor ondervraging van twee oud-directeuren van Rendo, zo meldt RTV Drenthe. Beide mannen zijn verdachten in een omvangrijke fraudezaak, waarbij miljoenen achterover zijn gedrukt.
Een 51-jarige man uit Meppel en een 58-jarige man uit Groningen worden door de rechters in Assen aan de tand gevoeld over hun rol als bestuurder van Rendo toen er een nieuwe energiecentrale in Steenwijk moest komen.
Rendo wilde na een stroomstoring in 2003 in Steenwijk een nieuwe centrale bouwen. Die moest een dergelijke storing in de toekomst voorkomen. De Splitsingswet voorkwam dat Rendo deze centrale in eigen beheer kon bouwen. Er werd daarom de onafhankelijke onderneming Stramproy Green Investments (SGI) opgezet. De hoofdverdachten bleken daar heimelijk achter de schermen aan de touwtjes te trekken. 

Aandelen op naam echtgenote en tennisleraar

Volgens het openbaar ministerie hebben de mannen zich schuldig gemaakt aan oplichting, witwassen, valsheid in geschrifte, vervalsen van statuten en jaarstukken. De 51-jarige Meppeler liet de aandelen op naam van zijn toenmalige echtgenote zetten. De Groninger spande een bevriende tennisleraar voor dit karretje.

Lening

De rechters vroegen vandaag stevig door over deze ‘dubbele petten’ constructie. De verdachten zeiden telkens dat zij in het belang van Rendo te opereren.  Over de lening zou acht procent rente worden betaald. In 2009 was nog niets afgelost, omdat de fabriek nog niet draaide en er daarom geen inkomsten waren. 

Achtergesteld

De directie van Rendo gaf uiteindelijk een lening van 35 miljoen, terwijl vijf miljoen was afgesproken. Dit geld ging onder meer op aan grond en gebouwen. De raad van commissarissen werd slecht geïnformeerd, bleek tijdens de zitting. 

In 2009 ontstond een conflictsituatie tussen Rendo en SGI, omdat er vraagtekens werden gezet bij wie echt voordeel hadden aan dit project. In dat jaar liet de Meppeler directeur zich uitkopen door SGI en kreeg hij via zijn bedrijf Woldomus ruim 5,5 miljoen euro. De Groninger directeur ontving via zijn bedrijf Marcella bijna 3 miljoen euro. 

Fors dossier
De rechters in Assen moeten een dossier van bijna 10.000 pagina’s doorspitten. Ze hebben veel kritische vragen over de rol van deze heren. Tijdens de tweede zittingsdag vandaag kwamen de rechters tot de conclusie dat zij meer tijd nodig hebben. Maandag 27 november worden deze beide hoofdverdachten verder aan de tand gevoeld. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.