nieuws

Varkenshouder dreigt Dinkelland met miljoenenclaim na weigering megastal

Maatschap Munsterhuis dreigt een schadeclaim in te dienen bij gemeente Dinkelland als er geen medewerking wordt verleend aan de bouw van een mega varkensstal in Saasveld. Die schadeclaim zal in de miljoenen lopen, aldus advocaat Van Groningen.
De gemeenteraad van Dinkelland weigerde gisteren het sein op groen te zetten voor een stal met 8000 varkens in Saasveld. Dat was al de tweede keer dat Dinkelland een streep zette door de plannen van Maatschap Maathuis.

MER op eigen kosten

De varkenshouder kreeg eerder te horen dat voor de bouw van een megastal een milieu-effectrapportage (MER) noodzakelijk was. "We hebben toen op eigen kosten deze procedure in werking gesteld en afgerond. Nu we aan de eis hebben voldaan, krijgt mijn cliënt te horen dat er geen medewerking wordt verleend voor de bouw van de varkensstal op de beoogde locatie", zegt Van Groningen.
Volgens de gemeenteraad komen er in de toekomst alternatieven voor de varkenshouder. "Maar die alternatieven zijn er nu niet. De maatschap wordt al jaren aan een lijntje gehouden door de gemeente Dinkelland. Het al die tijd niet kunnen houden van 8000 varkens heeft de maatschap heel veel geld gekost."

Miljoenenclaim

De gederfde inkomsten en de kosten van de MER-procedure wil de varkenshouder nu in rekening brengen bij de gemeente. Volgens de advocaat gaat het om een miljoenenclaim.
"Maar onze eerste prioriteit is dat het varkensbedrijf er komt in Saasveld. We zullen daarvoor de stap naar de Raad van State maken."      
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.