nieuws

Gaat Overijssel ook eigen geluidsmetingen doen?

Ook in Overijssel zullen naar verwachting meetstations komen, die inzichtelijk moeten maken hoeveel geluid overvliegende vliegtuigen veroorzaken. Dat zegt Alexander ter Kuile van actiecomité Hoog Overijssel.
De provincie Gelderland wil dergelijke meetstations in alle gemeenten die liggen onder de directe vertrek- en naderingsroutes van het nieuwe vliegveld Lelystad. Volgens het Gelderse provinciebestuur is dit de enige manier om te kunnen controleren of afspraken over geluidsnormen worden nagekomen. "Voor ons zijn dat meetpunten in de gemeenten Hattem, Heerde, Elburg en Oldebroek", zo zegt de Gelderse gedeputeerde Josan Meijers.

Eigen meting vliegherrie gevolg van wantrouwen

Het zelfstandig meten van vliegtuiggeluid is ingezet omdat het Gelderse provinciebestuur er geen vertrouwen in heeft dat ze de rijksoverheid op haar woord kan geloven. Gebleken is dat er enorme fouten zijn gemaakt in het onderzoek naar de effecten van vliegveld Lelystad. Daarmee heeft de rijksoverheid niet alleen het vertrouwen van burgers beschadigt maar ook dat van de regionale overheden die hierin betrokken zijn. 

Primaire taak van het Rijk

Ook Overijssel wil dat het geluid van overkomende Lelystad-vliegtuigen wordt gemeten. "Dat is primair een taak van het rijk", zegt gedeputeerde Annemieke Traag. ,,We hebben de minister gevraagd zowel de geluidsoverlast als de gevolgen voor de gezondheid te monitoren."
Overijssels gedeputeerde Traag vertrouwt op het Rijk, als het gaat om het aanleveren van betrouwbare metingen. Daardoor zouden eigen metingen niet nodig zijn. Maar Alexander ter Kuile verwacht dat ook Overijssel eigen meetstations zal willen plaatsen.

Berekeningen

"Tot nu toe zijn alle onderzoeken rondom het nieuwe vliegveld gedaan op basis van berekeningen. Dus we berekenen hoeveel een vliegtuig aan lawaai produceert maar dat is natuurlijk geen trefzekere uitkomst. Berekenen schept een verwachting maar meten is weten. En dat is dus de enige manier om zeker te weten waar we mee bezig zijn", aldus Ter Kuile. 
Alexander ter Kuile is voorzitter van de bewonersdelegatie van Hoog Overijssel. In zijn werkzame leven was hij secretaris-generaal van de wereld luchtruim organisatie en zodoende weet hij veel van vliegverkeer.

Alle gemeenten onder de vliegroutes

Gelderland wil dat dit geluidsinformatiesysteem in alle gemeenten onder de directe vertrek- en naderingsroutes van het nieuwe vakantievliegveld wordt aangelegd. Meijers: "Dus ook op het grondgebied van Flevoland en Overijssel".

Eigen initiatief

De gemeente Oldebroek heeft zélf al besloten dat er geluidsstations in hun dorpen komen. De gemeenteraad van Oldebroek stelde bijna een ton beschikbaar voor meetpunten op acht verschillen de locaties, waaronder in Wezep, Hattemerbroek en Noordeinde. In Elburg komen er drie.
,,In 2014 heeft het ministerie ons een geluidsonderzoek beloofd", zegt wethouder Harm Westerbroek (SGP) van de gemeente Oldebroek. ,,Daar hebben we lang op gewacht, maar het is niet gebeurd. Daarom gaan we die metingen nu zelf doen. Want meten is weten. Alleen zo hebben we straks een stok achter de deur als blijkt dat er tóch meer geluidsoverlast ontstaat dan we hebben afgesproken."

Netwerk opgezet

In Flevoland wordt een netwerk van geluidsmeetpunten opgezet. In Lelystad en Dronten staan ze al en Zeewolde krijgt ze binnenkort. De kosten worden betaald door provincie en gemeenten samen. ,,Het ligt in de rede dat in Gelderland de financiering op een vergelijkbare manier wordt geregeld", zegt gedeputeerde Meijers. ,,Op dit moment voeren we daarover gesprekken."
Overijsselse gemeenten die onder de vertrek- en naderingsroutes van Lelystad Airport schuilgaan, zijn Steenwijkerland, Kampen, Zwolle, Zwartewaterland en Dalfsen. Volgens het voorstel van Gelderland moeten ook in deze gemeenten meetstations komen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.