nieuws

Twentse economie groeit bovengemiddeld, krapte op arbeidsmarkt dreigt

De Twentse economie groeit bovengemiddeld en daardoor dreigt er krapte op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit de Twente Index, die vandaag is gepresenteerd.
De index geeft cijfers en trends over economische thema’s en is samengesteld door Kennispunt Twente in opdracht van de Twente Board. "De Twente Index laat zien dat het economische goed gaat in Twente”, benadrukt Geert Braaksma, voorzitter van de Twente Board.
“Onze focus op techniek werpt zijn vruchten af. De groei van de werkgelegenheid in de ICT en technieksector is fors in vergelijking tot Nederland. Dit leidt ook tot meer banen in andere sectoren zoals logistiek en dienstverlening. De Twentse technologie bedrijven leveren wereldwijd unieke oplossingen en vormen samen met de onderwijsinstellingen een solide basis voor de toekomstige economische ontwikkeling van Twente.“

Positief over ontwikkeling

Uit de index blijkt dat Twentse ondernemers positiever zijn over de economische ontwikkeling dan de Nederlandse ondernemers in het geheel. Dat vertrouwen is terug te zien in de Twentse economie.
Het Bruto Regionaal Product (BRP), de totale waarde van alle goederen en diensten die in een jaar in de regio worden geproduceerd, stijgt sneller dan in Nederland als geheel. In Twente bedroeg het BRP vorig jaar 20,5 miljard euro. Dit is een toename van 4,2 procent ten opzichte van 2015.
In Nederland steeg het Bruto Nationaal Product (BNP) in dezelfde periode met 2,8 procent.

Werkgelegenheid

Ook is de economische groei in Twente groter en ontwikkelt de werkgelegenheid zich voorspoedig. Het aantal vacatures stijgt snel en de werkloosheid daalt. 
Het aantal banen in Twente medio 2016 bedroeg ruim 290.500. Dat zijn 3.700 (1,1 procent) banen meer dan in 2007. Landelijk was sprake van een sterkere groei, namelijk 2,8 procent. Met name in de technologische sector heeft de werkgelegenheid zich de afgelopen tien jaar positief ontwikkeld. Ook het aandeel leerlingen met een techniekprofiel en studenten met een technische opleiding ligt hoger dan in Nederland.
De meeste werkgelegenheid in Twente is te vinden in de collectieve sector (overheid en zorg) met 78.900 banen, gevolgd door de consumentendienstverlening (61.700), zakelijke dienstverlening (43.800) en industrie (43.300).
De sterkste toename sinds 2007 heeft plaatsgevonden in de zakelijke dienstverlening (15,3 procent), consumentendienstverlening (12,9 procent) en de distributie (3,7 procent).

Werkloosheid

Vorig jaar zat 6,7 procent van de inwoners van Twente zonder werk. Net als in de rest van Nederland is de Twentse werkeloosheid gedaald naar ongeveer 5,9 procent. In totaal zijn zo’n 19.000 personen in Twente werkloos. Dit is een afname van 4.000 personen in vergelijking met begin 2016.
Gevolg van de daling van de werkloosheid, is dat krapte op de arbeidsmarkt steeds concreter wordt.

Daling WW-uitkeringen

Het aantal WW-uitkeringen bedroeg begin 2016 ongeveer 19.000. In het derde kwartaal is dit aantal gedaald tot 13.000. Een daling van 6.000 (32,1 procent). Dit is een sterkere daling dan in Nederland als geheel (26,2 procent).
Onder Twentse jongeren is het aantal WW-uitkeringen meer dan gehalveerd. En in de leeftijdsgroep 27 tot 50 jaar bedraagt de afname 40 procent. Overigens is de daling van het aantal WW-uitkeringen groter dan de daling van de werkloosheid. Dit lijkt tegenstrijdig maar wordt mede veroorzaakt door een sterke daling van het aantal aanvullende WW-uitkeringsrechten als aanvulling op een lager inkomen. 

Werkzoekenden

Een indicator voor het arbeidsaanbod is het aantal geregistreerde niet-werkende werkzoekenden (NWW) bij het UWV. Sinds begin 2016 is het aantal NWW-ers in Twente met 39 procent afgenomen. Dat is een sterkere afname dan in Nederland (36 procent). Zo’n 41.300 personen stonden begin 2016 als NWW-ers geregistreerd. In oktober 2017 is dit aantal afgenomen tot 25.200. Dit is deels het gevolg van een administratieve opschoning.

Vacatures

Het aantal nieuwe vacatures in Twente is in de periode begin 2016 tot en met september 2017 sterk gegroeid, van 4.200 naar 7.200. Dit is een toename van 72 procent.

Participatiegraad beroepsbevolking

De participatiegraad, het deel van de bevolking van 15 tot 75 jaar dat deelneemt aan het arbeidsproces of werkloos is. In 2016 lag de bruto-participatiegraad van Twente (69,4 procent) nog iets onder het Nederlandse niveau (70 procent).

Opleidingsniveau
De Twentse bevolking is steeds hoger opgeleid en groeit naar het Nederlandse niveau. Inmiddels heeft 25,6 procent van de 15 tot 74-jarige Twentenaren een afgeronde hbo of wo opleiding. Landelijk is dit percentage 29,3 procent. 

Demografie

Twente telt per 1 januari 2017 627.200 inwoners. De afgelopen tien jaar is de Twentse bevolking met 1,5 procent gegroeid. De totale Nederlandse bevolking groeide in deze periode met 4,4 procent. Door de jaren heen is in Twente en Nederland dezelfde trend te zien, minder jongeren en meer ouderen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.