nieuws

Voedselcoöperatie Broekland koopt bij de lokale producenten

Vijftien gezinnen in Broekland kopen wekelijks hun verse producten bij boeren in de buurt. Rund- of varkenlees, groente, fruit, eieren, soms kip of konijn. Voedselcoöperatie ‘Autark’ draait nu een paar maanden en het loopt als een trein.
Het concept is simpel: via een website plaatsen de leden hun bestelling. Zaterdag doet een van hen een rondje langs de producenten. De producten worden op een vast tijdstip afgeleverd op een centraal adres.

Vijftien deelnemers

Afgelopen zaterdag was Henk Neulen aan de beurt. "Wat voor voedsel wordt er allemaal geproduceerd in Broekland.  Is het dan niet leuk om het voedsel direct bij de producent op te halen?" En zo was het idee geboren. Tien gezinnen waren gelijk enthousiast. Er zijn nu vijftien deelnemers. "Als er nog meer bijkomen, gaan we splitsen".
Degene die de boodschappen ophaalt, schiet alles voor. Dat kan in de papieren lopen, en daarom wordt alles nog diezelfde dag verrekend met de deelnemers. De pakketten staan op naam klaar, keurig gesorteerd. Toch blijft iedereen nog even hangen, voor de koffie en de gezelligheid.

Bezig met duurzaamheid

Neulen had zaterdag gezelschap van zijn nieuwe buren, Max en Naomi de Joode. "De vorige bewoner van ons huis was ook lid, en wij nemen het gewoon over", zegt De Joode. Hij vindt het een sympathiek initiatief. "Wij zijn ook erg bezig met duurzaamheid". 
Het concept is Kees Hietberg van Limousin-Oost op het lijf geschreven. "Ik wil het liefst produceren voor mensen in de buurt. Als je al dat gesleep ziet met biologisch vlees vanuit Zuid-Amerika naar hier, dan denk ik , laat mij maar lekker mijn eigen ding doen".

Minder CO2 uitstoot

De coöperatie heet Autark en is met hulp van De Ulebelt (centrum voor natuur- en milieueducatie Deventer), de rabobank en de provincie opgestart. De provincie Overijssel en het cooperatiefonds van de rabobank hebben de eerste fase gefinancierd. Ze hebben ook een belang: leefbaarheid van het platteland, korte transportlijnen en minder CO2 uitstoot.  De volgende fase moet zijn dat het provinciebreed wordt uitgerold. Daar gaan ze nu mee bezig.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.