nieuws

Toenemende zorgen bij bewoners gaswingebied Eesveen

Er is een tweede informatiemiddag nodig om alle vragen van bewoners van het gaswinningsgebied in Eesveen te beantwoorden. De zorgen nemen steeds meer toe over de plannen van gasbedrijf Vermilion. Tot 14 december krijgen bewoners de gelegenheid om schriftelijk hun mening te geven over de plannen. Â
"Iedereen uit het gebied roepen we op om dat te doen", zegt Jeanette van der Velde in Overijssel Vandaag. Ze woont in Kallenkote, vlakbij het wingebied. Ze wierp zich afgelopen weken op tot spreekbuis en schudde de buurt op.

In beweging

Vermilion wil tot 2027 gas winnen uit gebied rondom Eesveen. Dat betekent dat het bedrijf zo'n tien keer meer gas uit de grond haalt dan het aanvankelijk al deed. Met alle gevolgen van dien, denken omwonenden. 
"Je merkt nu dat het begint te leven", zegt Jeanette. Volgens haar vond men het aanvankelijk allemaal wel best, maar nu komt de buurt in beweging. "Bij de vorige informatiebijeenkomst was het al stampvol, ook nu verwachten we weer veel bezoekers", denkt ze. 

Ongelukkig met de plannen

Jeanette hoopt dat ze hiermee het gasbedrijf en het ministerie van Economische Zaken nog op andere gedachten kan brengen. Al weet ze ook dat bewoners niet veel kans maken.
"We willen in ieder geval het gevoel hebben dat we er alles aan hebben gedaan. En laten blijken hoe ongelukkig we met de plannen zijn", vertelt ze. 

Waardevermindering

Jeanette benadrukt dat het haar niet specifiek gaat over de winning zelf. "We gebruiken natuurlijk allemaal gas, dat is niet eens waar we ons het meest druk om maken. Het gaat om de minimale informatie die we krijgen en de risico's. We willen niet achterblijven met schade of waardevermindering van onze woningen die niet gedekt worden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.