nieuws

Minister ziet niets in provinciaal onderzoek naar gevaren geitenhouderij

Minister wil geen provinciaal onderzoek geitenhouderij
Minister wil geen provinciaal onderzoek geitenhouderij
Minister Carola Schouten ziet niets in een provinciaal onderzoek naar de gevaren van geitenhouderijen voor omwonenden. Een eigenhandig onderzoek van provincies is volgens haar 'niet effectief', laat ze weten als antwoord op Kamervragen.
Meerdere deskundigen gaven onlangs tegenover RTV Oost aan dat zij vinden dat een gezondheidsonderzoek naar de risico’s van de geitenhouderij nodig is. Z’n honderdduizend mensen in Overijssel zouden een verhoogd risico op longontsteking lopen. 

Gedeputeerde Hester Maij heeft de GGD opdracht gegeven onderzoek te doen naar de gezondheidsrisico’s van omwonenden van geitenhouderijbedrijven. Dat onderzoek moet duidelijk maken hoeveel risico omwonenden van Overijsselse geitenbedrijven hebben op longontsteking.
Provinciale Staten droeg de gedeputeerde op onderzoek te laten doen, nadat zij eerder weigerde die opdracht te geven. Minister Schouten begrijpt dat Maij dat weigerde. "Het vinden van de oorzaak is van belang voor de gehele Nederlandse bevolking." Een provinciaal onderzoek is volgens haar niet effectief.

Noord-Brabant en Limburg

In een deel van Noord-Brabant en het noorden van Limburg worden huisartsengegeven van de afgelopen jaren geanalyseerd. De verwachting is dat dit onderzoek medio 2018 wordt afgerond.
Op dit moment wordt gekeken welke gebieden in andere provincies voldoen aan de voorwaarden voor zo'n analyse. Dit deelonderzoek kan naar verwachting medio 2019 worden afgerond.
Tegelijkertijd vindt er onderzoek plaats naar de oorzaken van de verhoogde ziektedruk rond geitenhouderijen. Het totale onderzoek kan naar verwachting in 2020 worden afgerond. Dat onderzoek is volgens de minister 'ingewikkeld en kost tijd'. 
"Ik realiseer mij dat dit, in het perspectief dat je snel tot een oplossing wilt komen en gepaste maatregelen wilt nemen, spanning oplevert." Maatregelen lijken volgens de minister noodzakelijk, maar daar moet eerst meer onderzoek voor gedaan worden.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.