nieuws

Saxion blij met halvering collegegeld voor lerarenopleidingen

"Dit is een stimulans om lerarenopleidingen nog meer in het vizier te krijgen", zegt Jan Auwke Diepenhorst, directeur van van de lerarenopleiding van Saxion in Deventer en Enschede. Om het lerarentekort terug te dringen, hoeven studenten die volgend schooljaar beginnen met een lerarenopleidingen maar de helft van het collegegeld te betalen.
Minister Ingrid van Engelshoven kondigde de maatregel vandaag aan tijdens de behandeling van de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer.
Een goede, maar ook noodzakelijk maatregel, volgens Saxiondirecteur Diepenhorst. "Het tekort is dringend en komt eraan, ook in Oost-Nederland. En een tekort op de arbeidsmarkt is voor veel studenten een overweging om aan een studie te beginnen. Dus als dit tekort voldoende wordt gecommuniceerd, dan gaat er wat gebeuren."

Goede mensen

De maatregel geldt voor studenten die nieuw zijn in het hoger onderwijs en volgend collegejaar beginnen. Ze krijgen twee jaar halvering van het collegegeld. 
Diepenheim hoopt dat de korting er niet voor zorgt dat mensen die niet geschikt zijn als leraar sneller gaan reageren.
"We hopen uiteraard dat het niet leidt tot mensen een verkeerde keuze gaan maken. Want uiteindelijk gaat het om mensen die passie hebben voor het onderwijs en inhoudelijk gemotiveerd zijn. Het is één van de mooiste beroepen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.