nieuws

Veel belangstelling laatste treinrit NS op trajecten Kampen-Zwolle en Zwolle-Enschede

Zo'n honderdzeventig mensen hebben gisteravond afscheid genomen van de laatste treinrit van de NS op het traject Zwolle-Kampen en Zwolle-Enschede. Het was bovendien de allerlaatste rit van een dieseltrein op dit traject, wat het nog eens extra speciaal maakte.
Onder de aanwezigen waren NS-medewerkers, betrokkenen van de provincie en gemeenten en treinfanaten. Keolis Nederland neemt de beide trajecten over van de NS en gaat met een elektrische trein rijden.  

Emotioneel

De reis begon rond tien uur in Enschede en ging via Zwolle naar Kampen en uiteindelijk weer terug naar Enschede. Voor veel aanwezigen was het een emotionele reis. "Mensen hebben jarenlang op dit traject gereden en ze moeten ook nog eens afscheid nemen van het materieel. Dat is toch een bijzonder moment", legt NS-woordvoerder Corien Koetsier uit.

Stadsdichters

Thea Kroese vertelde tijdens de rit verhalen over Twentse taal en treinreizen. Op het station Zwolle werd de trein welkom geheten met een optreden van het a capella koor De Koorbazen. "Ook brachten de stadsdichters van Zwolle en Kampen een ode aan de trein", vertelt Koetsier.
In de aanloop naar de treinrit was er kritiek op de afscheidsrit van onder meer FNV Spoor, dat het ongepast zou zijn om feest te vieren. Daarvan was tijdens de rit weinig te merken. Koetsier: "Mensen die het niet gepast vonden, zijn niet geweest".  
Van de winterse omstandigheden hadden de reizigers weinig last. "Het sneeuwde wel, maar we konden gewoon doorrijden", vertelt Koetsier. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.