nieuws

Sophia Kinderziekenhuis komt met bus naar Overijssel

Voor veel gezinnen in Overijssel met een kind met een bijzondere aandoening komt een droom uit: het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam komt met een speciale bus zorg aan huis geven. Kinderen uit het oosten van het land hoeven dus niet langer meer dan tweeënhalf uur in de auto zitten voor een behandeling.
Ook goed nieuws voor de familie Strijland uit Enschede. Hun zoontje Bink wordt namelijk behandeld in het Sophia Kinderziekenhuis. Hij heeft een verstandelijke beperking en kan onder meer niet zo goed praten. De 8-jarige Bink heeft autisme en bovendien leidt hij aan het zogenoemde 'fragiele X-syndroom'.

'Hele onderneming'

"Hij heeft een defect aan zijn X-chromosoom en loopt dus op veel vlakken achter. Daarom moet Bink regelmatig naar Sophia Kinderziekenhuis Rotterdam. Maar dat is hele onderneming", vertelt Leoni Muller.
En volgens de moeder van Bink kan die benadeling kan niet gewoon in het Medisch Spectrum Twente. "Wel gewoon de dagelijkse dingen, maar in het Sophia Kinderziekenhuis zit een expertisecentrum. Daar moeten we dus naar toe voor de meer ingewikkelder zaken".
Maar het lijkt er op dat 2018 een beter jaar gaat worden voor Bink. Het Sophia Kinderziekenhuis wil namelijk een speciale bus aanschaffen waarmee ze naar de patiëntjes kunnen rijden die ver van het ziekenhuis wonen. Zoals Bink bijvoorbeeld dus.

Lichtjesactie

Maar voor de aanschaf van de bus is veel geld nodig, in totaal 300 duizend euro. Daarom staat de speciale 'lichtjesactie' die het ziekenhuis elk jaar houdt dit jaar in teken van de bus.
"Elk lichtje wordt verkocht voor vijf euro. Dat geld gaat naar de bus-project waarmee we in eerste instantie naar patiëntjes met een vorm van autisme die ver van het ziekenhuis vandaan wonen", vertelt onderzoekster en psychologe Sabine Mous. De lichtjes worden verkocht via de website lichtjesvoorsophia.nl. "We hopen dat we komend jaar met de bus op pad kunnen, dat zou fantastisch zijn."

'Geweldig'

Ook voor Bink en zijn ouders zou het echt fantastisch nieuws zijn als de bus straks kan gaan rijden. "Ja geweldig", zegt de moeder van Bink. "Dan hoeven we straks niet meer naar het ziekenhuis, want het ziekenhuis komt dan bij ons. Een beter kerstcadeau kunnen wij ons niet wensen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.