nieuws

CDA Overijssel wil meer kwetsbare natuur in de stad

Bijzondere natuur moet vaker een plek binnen de stad krijgen. Dat wil het CDA in Overijssel. De partij dient hiervoor morgen een voorstel in.
Bij een stadsuitbreiding of de aanleg van een nieuwe weg, wordt de natuur die verloren gaat nu standaard op het platteland gecompenseerd. Een weiland wordt dan omgevormd tot een natuurgebied en de overheid hoopt dat de dieren en planten, die elders moesten wijken, zich na enige tijd op de nieuwe plek vestigen.
Marco van der Vegte van het CDA vindt het jammer dat de natuur op deze manier bij de mensen wordt weggehaald. “We hebben hele mooie natuur in Overijssel. Alleen moeten de meeste inwoners nu eerst op de fiets of in de auto stappen om die natuur te beleven”, aldus de CDA-politicus.

Simpele aanpassingen

Van der Vegte denkt dat dieren als vleermuizen en vogels prima in de stad kunnen leven met een paar simpele aanpassingen. “De daken van huizen zitten nu potdicht, maar je kunt ook kiezen om bijvoorbeeld dakpannen te plaatsen waar vogels in kunnen nestelen.”
Of je alle natuur binnen de stad kunt compenseren? “Nee. Natuurlijk kun je niet alle soorten in de bebouwde kom houden. Zo zul je voor weidevogels wel een nieuw leefgebied op het platteland moeten zoeken”, legt Van der Vegte uit.

Voldoende politieke steun

Het CDA dient het voorstel woensdag in tijdens de behandeling van de nieuwe provinciale natuurvisie door Provinciale Staten. De verwachting is dat voldoende andere partijen hun steun geven,  waardoor het voorstel kan worden uitgevoerd.
“Ons doel is dat er in elk geval één project in Overijssel komt, waarbij verloren natuur binnen de stad gecompenseerd wordt.”
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.