nieuws

OM eist anderhalf jaar cel tegen voormalige Rendo-technici

OM eist anderhalf jaar cel tegen voormalige Rendo-technici
OM eist anderhalf jaar cel tegen voormalige Rendo-technici
Het Openbaar Ministerie eist anderhalf jaar cel tegen twee technici voor hun aandeel in de fraudezaak Rendo.
De twee verdachten, de 57-jarige bedrijfskundige Ybrand G. uit Oss en de 49-jarige ingenieur Geert T. uit België, zouden zich schuldig hebben gemaakt aan oplichting en valsheid in geschrifte. Dit zou zijn gebeurd in de periode van december 2007 tot juni 2010. 

SGI
De officier van justitie vindt dat de twee een aandeel hebben gehad in de dubieuze miljoenentransactie vanaf Rendo naar het bedrijf SGI. Dit bedrijf werd in 2007 opgezet toen Rendo plannen had een nieuwe centrale in Steenwijk te bouwen. Rendo mocht volgens de wet niet in eigen beheer bouwen en daarom werd SGI als onafhankelijke derde partij opgericht.

Stromannen

Zittende directieleden van Rendo mochten geen rol spelen binnen SGI. Dit gebeurde in het geheim wel. Twee directeuren van Rendo trokken achter de schermen zestig procent van de aandelen naar zich toe. Op papier stonden andere mensen als directeur vermeld. De rest van de aandelen waren voor de technici Ybrand G. en Geert T.
De Raad van Commissarissen (RvC) en de Vergadering van Aandeelhouders (VvA) waren niet op de hoogte van deze heimelijke constructie. G. en T. zeiden dat zij ervan overtuigd waren dat alle partijen hier in toestemden. De officier vindt dat de technici niet alleen hadden mogen vertrouwen op de adviezen van hun adviseurs.

Uit het dossier blijkt dat zowel G. als T. zich meermalen hebben verbaasd en zich soms ook hebben verzet tegen de gebruikte constructies, maar uiteindelijk akkoord zijn gegaan. ‘Zij hebben nagelaten verder onderzoek te doen’, zei de officier.

Directeuren
Eerder al eiste het openbaar ministerie tegen de hoofdverdachten Stephan V. (50) uit Meppel drie jaar cel en de 58-jarige Richard W. uit Groningen vijf jaar cel.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.