nieuws

Inspectie Gezondheidszorg: infectiepreventie Ziekenhuis ZGT niet in orde

Ziekenhuis ZGT heeft volgens de Inspectie Gezondheidszorg de techniek in speciale isolatiekamers niet op orde. De kamers zijn voor patiënten die geen infectie mogen krijgen of een infectie hebben. ZGT heeft een half jaar de tijd gekregen om de infectiepreventie op orde te krijgen.
De druk in isolatiekamers in Hengelo werd niet voldoende bewaakt en voldeed in alle drie kamers niet. Door boven- of onderdruk te creëren, wordt voorkomen dat bijvoorbeeld virussen zich verspreiden. Ook werd een kamer waarvan bekend was dat de regeling van de druk niet werkte, toch gebruikt voor isolatie van patiënten.
Daarnaast zijn verpleegkundigen en artsen niet voldoende geschoold in het veilig betreden en verlaten van de isolatiekamers. Ze moeten ook scholing krijgen in het gebruik van desinfecteermiddelen.
Het ziekenhuis krijgt drie maanden de tijd om ervoor te zorgen dat medewerkers in Hengelo de werkkleding op de juiste manier dragen. Zo droeg een arts tijdens de inspectie een horloge, wat niet mag. 

Geen verrassing

"De aandachtspunten waren al bekend", zegt Anke Tuinhout van ZGT. "We waren al bezig om die aan te pakken. In 2009 zijn nieuwe richtlijnen opgesteld voor isolatiekamers. De kamers moesten verbouwd worden en dat kost een aantal jaren."
Ondanks de kritiekpunten van de Inspectie, gaat het goed met de infectiepreventie van ZGT, zegt Tuinhout. "We hebben voldoende kamers om de juiste isolatie aan te kunnen bieden. Uit metingen blijkt ook dat we het op gebied van preventie goed doen, beter dan de gestelde normen." Voor patiënten is dan ook geen enkel gevaar, aldus Tuinhout.
Tuinhout gaat ervan uit dat er genoeg tijd is om aan alle eisen die de Inspectie stelt te voldoen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.