nieuws

D66 pleit voor een nieuwe prijs in Overijssel: De Plastic Award

D66 pleit voor een nieuwe prijs in Overijssel: De Plastic Award
D66 pleit voor een nieuwe prijs in Overijssel: De Plastic Award
D66 wil in Overijssel een 'Plastic Award' in het leven roepen. De provinciale prijs is voor mensen die hun best doen om plastic zwerfafval in de eigen buurt op te ruimen. Het idee is onderdeel van een initiatiefvoorstel dat de partij vandaag heeft ingediend.
Volgens D66 is het belangrijk dat plastic zwerfafval wordt opgeruimd. Vrijwilligers die zich hiervoor inzetten worden op dit moment onvoldoende gewaardeerd. Een prijs kan daar een positieve bijdrage aan leveren.
D66 ziet vooral dat er nog veel plastic ligt langs de oevers van rivieren, in recreatiegebieden, in de Nationale Parken en de andere natuurgebieden. De partij wil dat de provincie de samenwerking zoekt met organisaties die met veel vrijwilligers werken, zoals waterschappen en de sportvisserij. Die vrijwilligers kunnen worden gevraagd om mee te helpen het zwerfafval op te ruimen.

Meer onderwijs

D66 wil ook dat op scholen meer onderwijs wordt gegeven over de de milieuproblemen van plastic, maar ook over de kansen die plastic biedt. “Op dit moment ontbreekt een breed programma in Overijssel om alle basisschoolleerlingen te bereiken”, zegt D66-Statenlid Wybren Bakker.
“Het gebruik van plastic neemt alleen maar toe. Per dag maken we gemiddeld zeven verpakkingen open en verdwijnt het equivalent van 576 vrachtwagens vol met plastic in de oceaan. Onze rivieroevers en groene omgeving belasten we permanent met plastic restafval. Het is tijd dat we daar gezamenlijk iets aan gaan doen!”
Het voorstel van D66 wil ook dat het onderwerp plastic hoog op de agenda komt bij de kunststofindustrie in de provincie. Overijssel heeft relatief veel kunststofbedrijven. Volgende maand is er een bijeenkomst met Overijsselse politici en deskundigen om te praten over het plan van D66. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.