nieuws

Gunning verruiming Twentekanalen moet opnieuw, project jaren vertraagd

De verruiming van de Twentekanalen is met anderhalf tot twee jaar vertraagd. De gunning van het project moet opnieuw, omdat er teveel onzekerheden zijn over het beheersen van het grondwater. De Twentekanalen worden verruimd zodat grotere schepen gebruik kunnen maken van de vaarwegen.
Afgelopen zomer had een definitief ontwerp van de werkzaamheden klaar moeten zijn, maar dat liep al vertraging op. Nu is duidelijk geworden dat de gunning dus opnieuw gedaan moet worden. “Er is teveel onzekerheid binnen de gunning, die moet opnieuw om die zekerheid te creëren", aldus Rijkswaterstaat. Beheersing van het grondwater is in de regio een probleem.

Teleurstelling
Het uitstel is een flinke teleurstelling voor de bedrijven die gebruik maken van de Twentekanalen. “We hebben er de afgelopen jaren zo hard aan gewerkt”, aldus Anne-Ruth Scheijgrond van Container Terminal Twente. “Dat Rijkswaterstaat en de aannemer er nu niet uitkomen is een grote teleurstelling. Dan blijf je zitten met een zuur gevoel.”
Problemen zullen niet meteen ontstaan, aldus Scheijgrond. “Het gaat om een stukje extra vervoer over water dat nu nog even op zich laat wachten. En dat is jammer.” Door ruimere Twentekanalen kunnen schepen meer containers meenemen en daardoor worden de productkosten lager. “Het is vooral kosten-efficiënter.”

Ook binnenvaartorganisatie Schuttevaer is teleurgesteld in het uitstel van het project. “We hadden al een vermoeden”, zegt woordvoerder Fiona Oomen. “Je stopt er zoveel energie in om alles voor elkaar te krijgen. En dan nu de vertraging.”

Onderhoud

Het grote onderhoud van de Twentekanalen is uitgesteld in afwachting van de start van dit project. Het kleine, reguliere onderhoud zoals het bijhouden van oevers gaat wel gewoon door, aldus Rijkswaterstaat. “Er is twee jaar geen onderhoud geweest”, zegt Oomen. “Ik hoop dat ze dat nu alsnog gaan doen.”

Europese subsidie
 
Begin deze maand werd bekend dat het project is voorgedragen voor een Europese subsidie, als onderdeel van het Europese programma Connecting Europe Facility (CEF).  “Eén van de vereisten is dat het project in 2023 opgeleverd moet zijn”, vertelt Scheijgrond. Ze hoopt dat de subsidie niet in gevaar komt.
Rijkswaterstaat verzekert dat het project dan is afgerond en de subsidie dus niet in gevaar komt.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.