nieuws

Van Merksteijn Almelo bouwt nieuwe fabriek in Eemshaven Groningen

Van Merksteijn International uit Almelo bouwt een productiefabriek in de Groningse Eemshaven. Het bedrijf, één van de grootste producenten van wapeningsproducten en hekwerkpanelen ter wereld, gaat daar zelf de grondstof walsdraad produceren. Met de bouw is een bedrag van zo'n 250 miljoen euro gemoeid. De fabriek levert zo'n 275 banen op.
Vanmiddag zijn de handtekeningen gezet onder de grondovereenkomst met Groningen Seaports. De fabriek gaat in 2020 open.
Van Merksteijn koopt de walsdraad momenteel in op de wereldmarkt. Walsdraad wordt deels geproduceerd uit ijzererts. De transportafstanden zijn erg lang.
In de nieuwe fabriek gaat Van Merksteijn walsdraad produceren van gereinigd staalschroot. Het product wordt vervolgens in de fabriek in Almelo verder verwerkt tot wapeningsstaal voor de bouw, productie van hekwerken en verzinkte draden. 

Eemshaven meest geschikt

"We hebben verschillende locaties bekeken, vooral in Nederland. De Eemshaven is uiteindelijk de meest geschikte locatie gebleken."
Een fabriek in het buitenland is eigenlijk geen optie geweest voor Van Merksteijn. "De keuze voor Nederland was op voorhand al wel duidelijk. Ten eerste is het goed voor de BV Nederland, daarnaast heeft het logistiek gezien zoveel voordelen om het hier te doen."
Het bedrijf zegt met de nieuwe fabriek een stap te zetten richting een circulaire economie op een zo milieuvriendelijke en innovatieve wijze als mogelijk. Het project krijgt mede daarom de naam Green Steel Mill.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.