nieuws

Wolvendeskundige druk met meldingen over wolven na aanval op schapen in Luttenberg

Hij is er aardig druk mee sinds kerst. Wolvendeskundige Roel Korbee uit Ootmarsum heeft na de ontdekking van doodgebeten schapen in Luttenberg meerdere meldingen van een wolf gekregen. "Maar dan blijkt het toch om een hond te gaan."
"Er komen meer meldingen van wolven na publiciteit zoals afgelopen week. Dan word ik gevraagd om naar foto's te kijken van mensen die meenden een wolf te hebben gezien."
Korbee was rond de kerstdagen als een van de eersten bij de melding uit Luttenberg. Daar waren in twee dagen meerdere schapen gebeten. Twee schapen overleefden dat niet, van één van de dieren was de hals helemaal doorgebeten. 
"Ik was in de buurt na een melding van mensen die dachten een wolf te hebben gezien. Ik ben naar Luttenberg gegaan en ben onderzoek gaan doen", vertelt Korbee. Haren zijn niet gevonden, wel pootafdrukken. "Dat is mede een aanwijzing dat het een wolf geweest kan zijn."
Maar honderd procent zeker is hij niet. "Ik kan dat niet zeggen. Het verschil tussen de pootafdruk van een wolf en die van een grote hond is soms heel moeilijk te zien." Dat er na het weekend meer meldingen binnen zijn gekomen van mensen die mogelijk een wolf hebben gezien verbaast hem daarom niet.
"Het is soms moeilijk te zien. Je hebt soms herdershonden die wolfsgrauw zijn van kleur." Dat maakt het onderscheid een stuk lastiger. Maar Korbee weet uit ervaring dat aanvallen op schapen vaker door honden, dan wolven worden gedaan.
"Jaarlijks worden duizenden schapen doodgebeten door honden. Dan lijkt het in eerste instantie een wolf te zijn geweest, maar blijkt het toch om een hond te gaan." Dat is ook zo in Duitsland, waar de wolvenpopulatie de afgelopen jaren flink is toegenomen. Een herdershond bijvoorbeeld is maar een beetje kleiner dan een wolf. Die kan ook schapen aanvallen."
En wat als je denkt dat je een wolf op je pad hebt gevonden? Moeten we hard wegrennen? "Nee", zegt Korbee. "Geniet van het moment, want het is nog steeds uniek om in Nederland een wolf tegen te komen. En probeer een foto te maken met je mobiel en details te herinneren. Daarmee kan worden vastgesteld of het inderdaad een wolf was, of toch een hond."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.