nieuws

Nieuwjaarsstorm op komst: Ramspolkering vrijwel zeker dicht

Balgstuw bij Ramspol in werking
Balgstuw bij Ramspol in werking © RTV Oost
Het is vrijwel zeker dat de balgstuw in de Ramspolkering morgenochtend wordt opgeblazen om het Kampereiland te beschermen tegen hoogwater. Dat laat Rijkswaterstaat weten met het oog op de morgen te verwachten nieuwjaarsstorm.
Nederland krijgt morgen te maken met een westerstorm die verhoogde waterstanden veroorzaakt langs de Noordzeekust en in het IJsselmeergebied. 
Om te voorkomen dat het water uit het IJsselmeer via de Ramspol wordt opgestuwd in het Zwarte Meer en achterliggende wateren in Overijssel gaat de Ramspolkering dicht. De maatregel is uit voorzorg om overstromingen te voorkomen.

In de gaten houden

Vanuit het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) houden Rijkswaterstaat, het KNMI en de waterschappen de waterstanden continu nauwlettend in de gaten. Het WMCN informeert waterbeheerders over de waterstandsverwachtingen zodat er tijdig maatregelen kunnen worden genomen zoals het sluiten van waterkeringen, het ontruimen van kades en het instellen van dijkbewaking.

De storm en de verhoogde waterstanden kunnen ertoe leiden dat bruggen en sluizen tijdelijk niet bediend kunnen worden. De scheepvaart wordt daarvan op de hoogte gehouden.

Weggebruikers moeten oppassen
Weggebruikers moeten al vannacht rekening houden met hinder op de weg vanwege zware tot zeer zware windstoten en de buien die over het land trekken. Tijdens buien kunnen lokaal windstoten tot ongeveer 110 km/h voorkomen. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.