nieuws

'Niet meer risico op aardbevingen in Hardenberg dan afgelopen decennia'

Gaswinning NAM in Hardenberg
Gaswinning NAM in Hardenberg © GinoPress
De NAM laat weten dat er in de regio Hardenberg niet meer risico is op trillingen of aardbevingen dan in de afgelopen 70 jaar het geval was. Wel wordt in het nieuw ingediende winningsplan uitgebreider aandacht geschonken aan mogelijke risico's van gaswinning.
De vergunninghouder, in dit geval de NAM, dient elke paar jaar een winningsplan in voor de locaties waar gas wordt gewonnen.
In de laatste versie wordt gedetailleerder ingegaan op trillingen en bevingen in de zogeheten seismische risico-analyse. Dit omdat hierover de laatste jaren meer kennis is opgedaan en het sinds de problemen in Groningen meer aandacht heeft.

Laag risico

In de gemeente Hardenberg wordt sinds 1947 gas gewonnen, op de interactieve kaart van de NAM is te zien waar de gebieden liggen. De gaswinning is Hardenberg valt onder de categorie 'laag risico'. Groningen valt in de zwaarste categorie, daarvan is bekend dat er aardbevingen plaatsvinden en er is daar veel schade aan huizen en gebouwen als gevolg van gaswinning.

Niet uit te sluiten

Omdat trillingen bij gaswinning niet uit te sluiten zijn wordt het risico hierop ook genoemd in het winningsplan voor Hardenberg. Ook al is daar in de afgelopen 70 jaar geen beving geweest zoals in Groningen.
"Maar omdat je het niet uit kunt sluiten benoemen wij het wel. Al verwacht ik niet dat daar problemen komen. We winnen al decennia gas in die regio en de bodem kennen wij als NAM inmiddels goed. In het gebied rond Emmen zie je wel bevingen die gemeten zijn. In de regio Hardenberg niet."
Woordvoerder Kirsten Smit van de NAM wil hiermee aangeven dat je nooit 100% bevingen kunt uitsluiten bij gaswinning en dat meldingen van trillingen altijd onderzocht worden, maar dat je eigenlijk niet kunt spreken van een risico voor de regio Hardenberg.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.