nieuws

Spontane donaties voor KWF Kankerbestrijding na diefstal collectebus Den Ham

De inbraak bij restaurant Harwig in Den Ham, waarbij de dader er vandoor ging met een collectebusje van KWF Kankerbestrijding, leverde een hausse aan spontane reacties op.
Behalve veel sympathiebetuigingen aan het adres van de gedupeerde horecaondernemers kwamen er bovendien meerdere donaties binnen. Zo doneerde een anonieme weldoener vijfhonderd euro, terwijl zich behalve een aantal volwassenen ook meerdere kinderen meldden die een duit in het zakje wilden doen. "We voelen ons gesteund door alle reacties."

Geëxplodeerde telefoon

“Na het bericht bij RTV Oost over de diefstal van dat busje leek het wel of mijn telefoon explodeerde”, aldus een verbouwereerde uitbater Martin van Beusichem. “Allerlei media hebben er vervolgens aandacht aan besteed. De Telegraaf, Hart van Nederland, de regiokrant. Ik kom bijna niet meer aan werken toe.”

Grof geweld

Zoals RTV Oost afgelopen dinsdag berichtte, had een met een bivakmuts vermomde inbreker kans gezien het etablissement binnen te dringen. Daarbij ging hij er vandoor met twee kassalades met wisselgeld, de fooienpot voor het personeel en het intussen veelbesproken busje van de kankerstichting. Dat was met een ketting aan de kassa verankerd, maar werd door de dief met grof geweld losgerukt.

Duidelijk herkenbaar

Van Beusichem was vooral furieus over de diefstal van het collectebusje: vooral omdat er duidelijk op stond vermeld voor welk goede doel de inhoud bestemd was. Vandaar dat hij beelden van de inbreker op internet plaatste. “Na alle media-aandacht is dat bericht intussen meer dan 3.300 keer gedeeld.” De dader is nog steeds spoorloos, maar de Hammer middenstander heeft goede hoop dat hij alsnog kan worden gepakt.

Spontane donaties

Keerzijde van de medaille is dat er nu spontaan donaties binnenkomen. “Behalve veel media krijg ik ook veel reacties van verontwaardigde mensen, die de kankerbestrijding tegemoet willen komen. Een anonieme weldoener die vijfhonderd euro wil doneren, er stond hier een een moeder met kind met een tientje, er kwam een kind vijf euro brengen. Dat doet je dan toch weer goed, dat soort reacties.”

Zelden gejat
Volgens een woordvoerster van KWF Kankerbestrijding staan er door het hele land 1.600 van dergelijke collectebusjes opgesteld. Inbrekers lijken toch nog over zoiets als een hart te beschikken, zo blijkt. “Meestal worden ze ongemoeid gelaten. Het komt slechts sporadisch voor dat ze worden gestolen.”

'Busje zo weer vol'

Bij Harwig hebben ze inmiddels een nieuw KWF-collectebusje. “Maar het lijkt me praktischer dat ik het geld rechtstreeks kan overmaken naar KWF Twenterand. Anders zit dat busje in het huidige tempo zo vol.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.