nieuws

Steeds meer wolven in Overijssel: boeren hebben te weinig kennis

Boeren hebben weinig kennis van wolven
Boeren hebben weinig kennis van wolven © Flickr Creative Commons / Barnaby_S
Informatie over wolven is teveel versnipperd. Boeren hebben te weinig kennis en weten niet waar ze terecht kunnen met een melding. "Er zijn veel mensen mee bezig, maar er zit geen goede structuur in", aldus een getroffen melkschapenhouder uit Laag Zuthem.
De schapen van Wiely Klein Langevelsloo werden op 13 oktober aangevallen door een wolf. Vier drachtige schapen waren dood en twee gewond.
"Naar doodgebeten schapen in Luttenberg deed Staatsbosbeheer onderzoek, en bij mij niet. En daar zit maar 30 kilometer tussen! Provincies moeten dat gecoördineerd gaan doen. Bij een incident in Raalte heeft een dierenarts onderzoek gedaan. Die zei dat het onmogelijk om een wolf kon gaan. Als er een monster zou zijn ingestuurd zou daar zeker uit zijn gekomen dat het om een wolf ging. Daar ben ik van overtuigd."

Landelijk meldpunt

De Groningse dierenopvang Faunavisie Wildcare start met het verzamelen van meldingen van wolven in Groningen, Drenthe en mogelijk ook Overijssel. De opvang hoopt dat andere organisaties zich aansluiten om tot een landelijk netwerk komen waar mensen die schade hebben geleden door wolven terecht kunnen.  
Klein Langevelsloo vraagt zich af of Faunavisie Wildcare genoeg daadkracht heeft: "Er is wel behoefte, maar ik denk niet dat dit meldpunt doordacht is. Ik weet niet of het volledig is".  
De melkschapenhouder vindt dat er wel behoefte is aan een meldpunt. "Er moet iets komen en goed doordacht. Mensen moeten goed geïnformeerd worden." De boer uit Laag Zuthem denkt aan een goede website met informatie voor boeren: "Hoe doodt een wolf? Met foto's erbij". 
"Als ik zelf destijds meer informatie had gehad, had ik meteen het eerste weekend geweten dat het een wolf was." Nu moest de schapenboer wachten tot er meer gevallen waren, omdat DNA-onderzoek voor één monster vrij prijzig is.

Schadevergoeding

Klein Langevelsloo dacht aanvankelijk dat een hond zijn schapen had aangevallen. Hij bewaarde wat huid met wol erop in de koelkast. Een goede actie, zo blijkt later. Hiermee kon worden onderzocht dat het daadwerkelijk om een wolf ging. "Anders had ik dit nooit kunnen aantonen, en had ik geen schadevergoeding gekregen". 
Volgens Klein Langevelsloo wordt er gewerkt aan een schademodel voor getroffen boeren. Een gesprek hierover met Bij12/Unit Faunafonds moet nog plaatsvinden.
Wolven steken steeds vaker de Duitse grens over. De verwachting is dat ze zich ook in Nederland gaan vestigen. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.