nieuws

Ophef over inbraken van dierenactivisten in stallen: "dom en gevaarlijk"

Ophef over inbraken van dierenactivisten in stallen: "dom en gevaarlijk"
Ophef over inbraken van dierenactivisten in stallen: "dom en gevaarlijk" © Flickr Creative Commons / Shirley de Jong
Dierenactivisten breken 's nachts in in varkensstallen met als doel dierenleed aan het licht te brengen. Tot grote woede van Caroline van der Plas, oprichter van Boerburgertweet. "Deze mensen brengen miljoenen dieren én uw en mijn gezondheid in gevaar", aldus de Deventerse. "Het is dom en gevaarlijk".
Van der Plas is oprichter van Boerburgertweet, een online platform dat mensen kennis wil laten maken met het boerenleven. Het doet haar pijn dat "een groep veganisten en dierenactivisten er alles aan doet alle veehouderijen uit Nederland te drijven", aldus Van der Plas. Vandaag plaatste zij op Facebook een bericht waarin zij haar zorgen over de inbraken uit. 
Volgens haar brengen de activisten met hun acties mensen en dieren in gevaar. "Boeren hanteren allerlei hygiëneprotocollen om besmettingen te voorkomen. Zo moet je vaak speciale kleren aan doen, of zelfs douchen voordat je een stal in kan. Deze mensen hebben daar lak aan, waardoor een ziekte als de varkenspest op de loer ligt", aldus Van der Plas.     

Speciale pakken
Volgens Johan Boonstra, voorzitter van de stichting Ongehoord, is het hygiëne-bezwaar van Van der Plas een manier om onder de 'werkelijke discussie' uit te komen: de discussie rondom dierenleed. Stichting Ongehoord heeft een eigen onderzoeksteam dat "onaangekondigd een stal binnengaat en dierenleed vastlegt". Volgens Boonstra spelen boeren tijdens open dagen en op het onlineplatform van Van der Plas mooi weer, terwijl de dieren buiten deze momenten om pijn lijden.
Boonstra zegt dat de leden van zijn onderzoeksteam, die allemaal anoniem zijn, speciale pakken aantrekken om besmetting te voorkomen. Daarnaast claimt Boonstra dat de ziekten ontstaan door slechte leefomstandigheden in de stallen van de boeren.   
Volgens van der Plas zijn de omstandigheden in Nederlandse stallen helemaal niet slecht, en valt er dus niks te onthullen door het onderzoeksteam. "De Nederlandse veehouderij loopt voorop wanneer het gaat om het gezond houden van dieren", aldus van der Plas. "Deze activisten hebben geen idee hoe het er aan toe gaat op de boerderij. Als zij een koe mank zien lopen roepen ze al dat het dierenleed is, terwijl het dier een steentje tussen zijn hoef kan hebben."

Aangifte  
Het bericht van Van der Plas heeft de nodige reacties opgeroepen. Zo roept Jaco Geurts, CDA-woordvoerder van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Water, boeren op aangifte te doen wanneer er is ingebroken in hun stal. Ook raadt hij aan om de burgemeester van de gemeente op de hoogte te stellen van de aangifte.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.