nieuws

Oud-financieel directeur Weyl en ex-vrouw verzwegen inkomsten voor curator, OM eist celstraf

Rechtbank in Zwolle
Rechtbank in Zwolle © RTV Oost / Rogier van den Berg
Voor de rechtbank in Zwolle is tien maanden cel geëist tegen Harro G. de voormalig financieel directeur van slachterij Weyl in Enschede. De Hengeloër wordt ervan verdacht dat hij inkomsten verzweeg voor de curator. Tegen zijn ex-vrouw, is vijf maanden waarvan twee voorwaardelijk geëist.
Daarnaast wil de officier van justitie dat beiden drie jaar lang geen bestuurder meer mogen zijn van een vennootschap.
G. heeft tijdens de rechtszaak toegegeven dat hij een deel van zijn inkomsten verzweeg.

150 miljoen schade

De strafzaak tegen Harro G. is een bijzondere. Hij kwam in 2010 in het nieuws toen de Enschedese vleesverwerker Weyl failliet ging. Schuldeisers bleven met 150 miljoen euro achter. Onder leiding van eigenaar Frank W. en Harro G. werd op grote schaal gesjoemeld met de boekhouding. 
Harro G kreeg een jaar onvoorwaardelijk en werd, net als directeur Frank W. financieel aansprakelijk gesteld voor de restschuld van honderd miljoen euro die over bleef nadat de boedel was verkocht. G. werd persoonlijk failliet verklaard, zodat beslag gelegd kon worden alle eigendommen en inkomsten.
Als het Twentse installatiebureau Meulenbeld-Hofhuis failliet gaat, komt G. opnieuw in beeld. Hij doet er eenvoudige administratieve klussen voor tien euro per uur. De curator van Weyl is op de hoogte.

Miljoenen overgeboekt

Alle alarmbellen gaan af als blijkt dat de eigenaar van Meulenbeld-Hofhuis kort voor het faillissement 1,5 tot 3 miljoen overboekte op privérekeningen. De boekhouding wordt grondig onderzocht en dan blijkt dat grote bedragen werden overgemaakt op rekeningen van twee B.V.'s.
Een van die B.V.'s staat op naam van G. terwijl de andere op naam van zijn voormalige echtgenote staat. De curator doet aangifte tegen de twee. Door hun handelen hebben schuldeisers hun geld niet gekregen, een strafbare handeling. 

Inkomsten verzwegen

Harro G. erkende vandaag voor de rechter dat hij inderdaad een deel van zijn inkomsten verzweeg voor de curator.
Het bedrag is volgens hem lager dan de ruim 230.000 euro waar het OM hem van verdenkt. De 150.000 euro die hij naar zijn ex overmaakte was een bedrag dat bij de scheiding was afgesproken. 
De officier van justitie gaf tijdens de rechtszaak aan dat hij weinig gelooft van de verhalen van de gewezen echtelieden. Hij stelde ook dat het faillissement van Meulenbeld erg lijkt op dat van Weyl. Bij beide bedrijven was de boekhouding 'opgeklopt', in het geval van Meulenbeld bijvoorbeeld met vele niet bestaande opdrachten. 

Geen heksenjacht

De advocaten van het voormalige echtpaar vroegen de rechtbank om rekening te houden met de persoonlijke situatie van de twee, die aangaven gebukt te gaan onder de media-aandacht. "Het mag geen heksenjacht worden."
De rechtbank doet over twee weken uitspraak. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.