nieuws

Motie GroenLinks Hardenberg over NAM: "Geen verwijt, maar hart onder de riem"

GroenLinks Hardenberg wil met een dinsdagavond ingediende motie het college een hart onder de riem steken tijdens nieuwe besprekingen met de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).
In Hardenberg is veel onrust ontstaan na berichtgeving over de NAM in de regionale media. Daarin waarschuwde de NAM voor aardbevingen, bodemdaling en schade aan gebouwen in Hardenberg en omgeving. Volgens de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is dat het gevolg van gaswinning.

Nederlandse Aardbevings Maatschappij

De NAM wil dertien jaar langer dan gepland gas blijven winnen uit de bodem rond Hardenberg. Hierdoor is de kans op bodemtrillingen volgens het bedrijf reëel. In het ergste geval leidt dat zelfs tot scheuren in de muren van gebouwen.
Volgens Bert Gelling van de VVD is de NAM "beter in het winnen van gas dan in het winnen van vertrouwen". PvdA-raadslid Rein Jonkhans noemde de NAM tijdens de raadsvergadering gekscherend 'Nederlandse Aardbevings Maatschappij'.

Geen sorry achteraf

Anne van den Hoek van GroenLinks diende tijdens de raadsvergadering een motie in. Daarin drukte ze het college op het hart om de raad te betrekken bij de gesprekken met de NAM. "Sorry achteraf is niet goed genoeg", zei Van den Hoek.
"Met de motie willen we het college niets verwijten, maar vooral verantwoordelijk wethouder René de Vent een hart onder de riem steken." De motie werd door de meeste partijen ondersteund. Wethouder De Vent was blij met de motie.

Geen Groningse taferelen

De NAM zegt geen Groningse taferelen te verwachten. Dat heeft te maken met de stijve zanderige bodem in Hardenberg en omgeving. Maar in de buurt van het epicentrum van een beving zullen volgens de NAM wel degelijk gebouwen beschadigd raken.
De NAM stelt dat in sommige gevallen sprake zal zijn van matige constructieve schade. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.