nieuws

PvdA Hof van Twente wil monumentale eiken in Goor overeind houden

Een bomenlaan zonder eiken zal het straatbeeld van Goor grondig veranderen. Het dorpsgezicht wordt er niet fraaier op als de 85 grote eiken in de Gondalaan omwille van de asbestsanering tegen de vlakte moeten. De PvdA in de gemeente Hof van Twente wil ze liefst overeind houden.
"Hoe noodzakelijk is het om deze monumentale te kappen, om de asbest uit de grond kunnen te halen?" Dat vraagt PvdA-fractievoorzitter Fred Rijkens zich hardop af, nu het college van Hof van Twente een rigoureuze bomenkap heeft aangekondigd.
Om de asbestsanering in de wijk 't Gijmink in Goor grondig te kunnen uitvoeren valt aan het verwijderen van de monumentale eiken niet te ontkomen, stelt de gemeente. De bomen staan in een met asbest verontreinigde berm. De grond moet er uit, inclusief bomen.

Onderzoek naar technieken voor asbestsanering

Rijkens stelt daar vraagtekens bij. Hij wil de gemeenteraad zover krijgen om eerst een onderzoek uit te voeren naar de noodzaak van de bomenkap. "Hoe erg is het als je de grond waarin de bomen staat ongemoeid laat. Wat betekent dat voor de asbestsanering in de wijk? Kun je de grond saneren met behoud van de bomen?" Het zijn vragen waarop het onderzoek naar technieken voor asbestsanering met behoud van bomen antwoord kan geven.

Uitstel van bomenkap

De PvdA overweegt een extra raadsvergadering bijeen te roepen om het standpunt van de andere fracties hierover duidelijk te krijgen. "Wij pleiten voor uitstel van het besluit om de bomen te kappen tot duidelijk is of het anders kan dan wel onontkoombaar is."
De kaalslag in de Gondalaan maakt het volgens Rijkens waard om gemeenschapsgeld uit te geven aan een onderzoek naar het mogelijke behoud van de bomen. Want als er 85 monumentale bomen uit het straatbeeld van Goor verdwijnen is dat bepalend voor de uitstraling van de wijk. Dat de buurt er dan qua aanzicht fors op achteruit gaat is voor iedereen duidelijk.
Morgenavond is er alvast een informatiebijeenkomst over de massale bomenkap als gevolg van de asbestsanering in zalencentrum De Bebsel. Wethouder Harry Scholten geeft de bewoners een toelichting op de plannen. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.