nieuws

Water in de IJssel bij Deventer bereikt hoogste punt op 5,86 meter

Het water in de IJssel bij Deventer heeft het hoogste punt bereikt. En dat hoogste punt ligt vier centimeter hoger dan was voorzien. Niet op 5,82 meter boven NAP maar op 5,86 meter.
Vanaf nu wordt verwacht dat het water zal gaan zakken. Dat betekent dat inwoners van Deventer zich de afgelopen periode vooral zullen herinneren als een tijd waarin het heerlijk wandelen was langs het water. Het hoge water leverde prachtige plaatjes op. 
En dat lokte ook weer veel dagjesmensen naar Deventer die ook kwamen kijken hoe de IJssel erbij lag. 
Het kritieke punt van 6,30 meter, de waterhoogte waarbij de Wellekade overstroomt, werd bij lange na niet gehaald. Dat de kenners minder goed konden voorspellen tot welke hoogte het water in de IJssel zou stijgen, is niet zo gek, zegt Jeroen Aardoom. 
Hij gaat dagelijks in opdracht van Rijkswaterstaat met een bootje de IJssel op om de waterhoogtes te peilen. "Het was nog niet bekend welke invloed alle werkzaamheden van de laatste jaren in het kader van Ruimte voor de Rivier voor invloed hebben op de waterstand van de IJssel." 
Aardoom vaart met zijn bootje in opdracht van Rijkswaterstaat heen en weer over de IJssel. Met behulp van apparatuur wordt vastgesteld hoeveel kubieke meter water per seconde onder de boot beweegt. Met de resultaten van die meting wordt de uiteindelijke waterhoogte zo nauwkeurig mogelijk voorspeld. 
De piek is nu bereikt, op een hoogte 5,86 meter. Het water in de IJssel zal nu alleen nog maar zakken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.