nieuws

Overijssel hofleverancier statiegeldalliantie

Zwerfafval
Zwerfafval © Harald Vrieling
Deventer sluit zich aan bij de statiegeldalliantie. Daarmee is een op de drie gemeenten die aangesloten zijn, Overijssels. De alliantie pleit voor het uitbreiden van statiegeld naar blikjes en kleine flesjes.
De alliantie startte eind november met 21 leden. Inmiddels zijn 102 Vlaamse en Nederlandse organisaties aangesloten. 
De alliantie wil de druk op regeringen vergroten om in België en Nederland het statiegeld uit te breiden. Voor Nederland betekent dat het invoeren van statiegeld op kleine flesjes en blikjes, naast het al bestaande statiegeld op grote flessen.

Hofleverancier

Van alle aangesloten gemeenten is een derde Overijssels. Het gaat om Almelo, Borne, Enschede, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal, Olst-Wijhe en Zwolle. En nu ook Deventer:
Buiten de provincie gaat het onder meer om de gemeenten Amsterdam, Breda en Utrecht, en organisaties zoals Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee.

Minder zwerfafval

Met het invoeren van statiegeld op flesjes en blikjes wil de alliantie zwerfafval tegengaan en het milieu beschermen. De gemeente Hengelo schrijft bijvoorbeeld dat "uit landelijke cijfers blijkt dat 40 procent van het zwerfafval bestaat uit plastic flesjes en blikjes. We streven in Hengelo naar een circulaire economie. Afval moet gebruikt worden als grondstof voor nieuwe producten."
De gemeente Almelo schrijft: "Rapporten maken duidelijk dat statiegeld een effectieve en grote bijdrage levert aan de bestrijding van de ‘plastic soep’ en zwerfafval. Door ons aan te sluiten bij deze alliantie vragen wij onze regering om statiegeld op alle pet flesjes en blikjes in te voeren."

Geen supermarkten aangesloten

Bij de alliantie zitten geen supermarkten of verpakkingsbedrijven. Ze geloven niet dat uitbreiding van het statiegeldsysteem zwerfafval zou verminderen, en ze zeggen dat het te veel zou kosten.
In maart bespreekt de Tweede Kamer de statiegeldkwestie.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.