nieuws

OM eist tbs voor Almelose man met Kalasjnikov en 130 kilo harddrugs in huis

Twee jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Dat eiste het Openbaar Ministerie vanochtend tegen een man van 24 uit Almelo. Bij hem thuis werd in december 2016 een Kalasjnikov gevonden, honderden kogels en ruim 130 kilo harddrugs.
De man werd in december 2016 in zijn huis aangehouden. Hij zou zijn vriendin hebben mishandeld en tegen haar wil hebben vastgehouden. De man stond ook terecht voor het in bezit hebben van een gestolen scooter en het bedreigen en stalken van een ex-vriendin in 2015.
Van het bedreigen en stalken in 2015 zei de verdachte vandaag veel spijt te hebben. De gestolen scooter kocht hij op Marktplaats, niet wetende dat het voertuig van diefstal afkomstig was.
Geen ruzie, alleen gepraat’
Over de mishandeling en bedreiging van zijn vriendin in 2016 zei de verdachte vandaag dat hij geen ruzie had met zijn vriendin. Hij zou alleen met haar hebben gepraat en zijn handen op haar benen hebben gelegd. De vriendin verklaarde bij de politie door hem geslagen en geschopt te zijn. Een dag daarna zou hij haar met een mes hebben bedreigd. Ook zou hij gedreigd hebben haar een spuit met heroïne in de nek te steken.
Zijn advocaat Wenzel Tuma heeft grote twijfels bij de betrouwbaarheid van de aangifte. "In het dossier zitten alleen twee foto’s waarop blauwe plekken te zien zijn. Die komen niet overeen met haar verklaringen. Verder is het zijn woord tegen dat van haar", zegt Tuma.

Hoe kwam de Kalasjnikov en de drugs in zijn huis?

Dat gebeurde nadat hij contact kreeg met iemand die hij kende uit zijn criminele verleden. De verdachte kreeg 500 euro als zijn zolder een tijdje gebruikt mocht worden. Enkele weken later stonden meerdere mannen voor zijn deur. Ze kwamen ‘pasta’ maken, zo werd hem verteld. Van hen kreeg hij ook het wapen.
Nadat de verdachte in december 2016 werd aangehouden voor de mishandeling en bedreiging van zijn vriendin, vond de politie ruim 130 kilo harddrugs in zijn huis. Er lag een grote hoeveelheid speed op het balkon, anderhalve kilo xtc op zolder, een jerrycan methanol in een kast, vier bladen lsd in de keuken en cocaïne.

Weet van dingen die niet door de beugel konden

Volgens advocaat Tuma wist zijn cliënt wel dat er dingen in zijn huis gebeurden die niet door de beugel konden, maar hij had geen wetenschap van wat er exact speelde. "De drugs en het wapen hebben de andere personen in zijn huis achtergelaten, maar mijn cliënt wordt nu beschuldigd van medeplegen. Terwijl hij rondkwam van een Wajong-uitkering. Daarmee kan hij geen verdovende middelen in huis halen met een straatwaarde van honderdduizenden euro’s", zegt Tuma.
Eis: tbs met dwangverpleging
Het Openbaar Ministerie vindt het verhaal over de wapens en de drugs niet geloofwaardig. Justitie ziet een lijn. De man zou enkele jaren geleden zijn begonnen met kleine vergrijpen en nu wordt er in zijn huis een drugslab met zware wapens aangetroffen.
Het OM vindt dat de man behandeld moet worden en eist daarom twee jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Wil de rechtbank geen tbs opleggen, dan wil het OM dat de man vijf jaar gevangenisstraf krijgt.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Advocaat Tuma vindt de eis veel te fors. Volgens hem ligt er een rapport met een behandelingsadvies, opgesteld door een psychiater. “Daarin staat een heldere conclusie: verminderd toerekeningsvatbaar. Er wordt in dat rapport met geen woord gerept over tbs. De psychologen stellen voor dat de ambulante behandeling die cliënt al onderging ten tijde van zijn aanhouding wordt voortgezet."
Hoe de rechtbank tegen de zaak aankijkt wordt over twee weken duidelijk, dan volgt de uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.