nieuws

Premier Rutte is onder de indruk van Twentse projecten

"Ik ben echt onder de indruk hoe Enschede de mensen die het echt moeilijk hebben op weg probeert te helpen", zei minister-president Mark Rutte vandaag bij zijn bezoek aan Twente.
De premier bezocht in Enschede onder andere wijkcentrum ’t Ni-je Terphoes, een wijkteam en zorgcentrum De Posten. In Almelo was Rutte te gast bij Humanitas Onder Dak om te kijken naar het Dagloon project.
In 2014 bezocht Rutte het Dagloon project ook al eens. Vandaag zag hij dat het project nog steeds succesvol is. Dagloon is een project voor mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats die een dagloon kunnen verdienen. Dat doen ze bijvoorbeeld door straatafval op te ruimen.

"Het kan ons allemaal overkomen"

"We moeten ons beseffen dat de situatie waarin de bezoekers van Humanitas Onder Dak zich bevinden ons allemaal kan overkomen. Daarom is het goed dat deze mensen op deze manier geholpen worden", zegt Rutte hierover.

Power

In Enschede bezocht Rutte het project Power. Daar worden mensen gestimuleerd om hun talenten over te dragen of te benutten.
"De premier was volgens mij wel onder de indruk. Maar we hebben hem ook kunnen vertellen waar wij tegenaan lopen. Zoals de regeldruk vanuit Den Haag die ons soms in de weg zitten", zegt Jeroen Jonker van de gemeente Enschede.
"Soms gaan mensen vanuit Power door naar een reguliere baan, dus het is absoluut goed dat de premier dit gezien heeft", zegt Powercoach Colette Koenhorst.

Kostenbesparing

Tegen RTV Oost zegt Rutte:"Wat zo goed is aan Enschede is dat ze de ruimte geven aan mensen die er verstand van hebben maatwerk toe te laten passen. Er gaat wel eens wat mis maar dat wil de politiek dan graag voor ze uitleggen. Het gaat er om zo veel mogelijk mensen weer mee te laten doen aan de maatschappij".
Rutte looft ook de samenwerking tussen de instanties waarbij een wijkcoach wordt ingezet. "Dat scheelt natuurlijk ook behoorlijk in de kosten. Want als iedere instantie apart met een persoon of gezin bezighoudt kost dat ook gigantisch veel geld", zegt Rutte.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.