nieuws

Code Oranje: zeer zware westerstorm nadert Overijssel

Stormschade verwacht
Stormschade verwacht © GinoPress BV
Overijssel ligt dan weliswaar een eind van de kust, maar ook onze provincie krijgt vandaag tussen 9.00 en 14.00 uur te maken met een zeer zware westerstorm. KNMI heeft voor Overijssel code oranje afgegeven, met een waarschuwing voor windstoten van 100 tot 140 km/u.
Een actieve stormdepressie houdt Overijssel vandaag in zijn greep. Allereerst ondervindt het verkeer in de ochtendspits hinder van flinke regenbuien en stormachtige wind. In het noordoosten van de provincie kan er komende uren sprake zijn van tijdelijk (natte) sneeuw.

Zeer zware westerstorm

In de loop van de ochtend neemt de wind toe tot een zware westerstorm (10 Bft.) en volgens de laatste computerberekeningen komt het mogelijk zelfs tot een zeer zware westerstorm (11 Bft.) rond het middaguur.

Halverwege de middag verlaat het stormveld met de zeer zware windstoten via het noordoosten het land. In het zuidwesten en westen neemt de wind vanaf begin van de middag al af.

Hinder op weg, spoor en in de lucht
Het weg-, trein- en vliegverkeer kunnen flink ontregeld raken door de zware windstoten. De (zeer) zware windstoten kunnen in het hele land schade veroorzaken aan gebouwen en bomen kunnen omwaaien. Het is dan ook onverstandig om de auto onder een boom te parkeren. Wie losse spullen in de tuin of op het balkon heeft staan doet er goed aan die weg te halen of vast te zetten.
Het verschil tussen de gemiddelde windsnelheid en de windstoten is in Overijssel groter dan aan de kust. Juist de uitschieters van de wind richten vaak veel schade aan. De windstoten die vandaag worden verwacht in het binnenland zijn bijzonder hoog voor zo ver landinwaarts.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.