nieuws

"Verdachten overvallen oud-ijzerhandelaars hebben lef niet om te bekennen"

Rechtbank Overijssel in Zwolle
Rechtbank Overijssel in Zwolle © RTV Oost / Jolande Verheij
"De heren hadden wel het lef om deze overvallen te plegen, maar ze hebben niet het lef om het toe te geven" zei de officier van justitie vanmorgen voor de rechtbank in Zwolle. Daar stonden drie verdachten van overvallen op oud-ijzerhandelaren in Oost-Nederland voor de vierde keer voor de rechter.
De drie verdachten ontkennen. Ze zitten al ruim elf maanden in voorarrest en willen naar huis. Zo snel mogelijk zelfs maar ondanks verzoeken en bezwaren van hun advocaten besloot de rechtbank dat ze in ieder geval tot aan de volgende zitting achter de tralies blijven. 

De drie mannen uit Zutphen worden onder andere verdacht van een zeer gewelddadige woningoverval in Raalte, begin vorig jaar. Daarbij werd de 54-jarige bewoonster "helemaal tot moes geslagen" aldus de officier van justitie.

30.000 euro

Ze zouden ook betrokken zijn geweest bij een overval in waarbij een oud-ijzerhandelaar beschoten werd en gewond raakte. De oom van een van de verdachten moest begin 2017 een tas met 30.000 euro afgeven aan gewapende en gemaskerde mannen.
De verdachte neef zou een van de weinigen geweest zijn die ervan op de hoogte was dat het grote geldbedrag in huis was. 

Afwikkeling duurt langer

De afwikkeling van de strafzaak duurt door de ontkennende houding van de verdachten langer dan gewoon omdat er meer onderzoeken naar bewijs gedaan worden. Niet de meest makkelijke taak voor het Openbaar Ministerie, de kwaliteit van afgeluisterde gesprekken is bijvoorbeeld niet altijd even goed.
Het Nederlands Forensisch Instituut is druk bezig om een gesprek op te poetsen waarin namen genoemd zouden worden van mogelijke andere verdachten. Ook is er veel te doen om DNA-sporen op een bivakmuts en tie-rips waarmee slachtoffers werden vastgebonden. 

Over drie maanden verder

De volgende behandeling van de zaak is over drie maanden. Dan zouden alle onderzoeken klaar moeten zijn. De inhoudelijke behandeling is waarschijnlijk pas in de zomer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.