nieuws

Inwoners Enschede-Noord zijn wateroverlast 'spuugzat'

"Een gebed zonder eind", is het volgens Martin Homrighausen uit Enschede. Hij is het spuugzat. Iedere dag loopt zijn kelder vol water en daar lijkt de komende maanden geen verandering in te komen.
De problemen zijn niet van de laatste tijd. "Sinds de aanleg van een nieuw riool omstreeks 2005 hebben wij hier in de Mekkelholtsweg problemen met het water". Kelders en kruipruimten staan regelmatig blank, met als gevolg schade aan muren en vloeren in de huizen.

Maatregelen

Het college heeft al stappen ondernomen tegen de wateroverlast door het grondwater. In veertien straten in Enschede-Noord wordt in 2018 en 2019 drainage aangelegd in grindbakken. Of het probleem dan is opgelost betwijfelt Homrighausen. "Dat is een investering van één miljoen en of het dan resultaat heeft moeten we nog maar afwachten."
Het CDA stelt voor om tot die tijd de pompen in Enschede Noord weer aan te zetten. Afgelopen voorjaar werden deze al getest, legt Erik van der Aa van de CDA fractie uit. "Destijds hadden ze volgens de inwoners wel effect maar het rapport van TAUW, die het onderzocht heeft, zei van niet. Of weinig effect, alleen in de directe omgeving"
Wat het prijskaartje is van het aanzetten van de pompen weet van der Aa niet. "We willen van de wethouder graag een bedrag horen, maar tot op heden hebben we daar nog geen antwoord op gekregen." 

Pompen

Het onderzoek naar de effecten van de pompen is gedaan in een relatief droge periode volgens Homrighausen. Hij ervoer in deze periode in ieder geval geen wateroverlast in zijn kelder. Of dit een gevolg was van het aanzetten van de pompen kan door de relatief droge maanden niet worden bevestigd. 
Op 20 februari is weer een stadsdeelcommissievergadering waarin het CDA de wethouder wil vragen om de pompen weer aan te zetten. "Het liefst zo snel mogelijk", licht van der Aa toe. Op een diepte van 15 tot 20 meter wordt het grondwater door deze installatie onttrokken. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.